Terve.fi

C-hepatiittia sairastavat juovat usein rankasti

C-hepatiittia sairastavat juovat usein rankasti
C-hepatiittia sairastavat kumoavat enemmän drinkkejä kuin terveet, vaikka heidän maksansa on jo muutenkin koetuksella.
Julkaistu: 16.6.2016

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan C-hepatiittitartunnan saaneet ihmiset ovat muita todennäköisemmin nykyisiä tai entisiä alkoholin suurkuluttajia, kertoo WebMD.

Tieto on hälyttävä, sillä alkoholinkäyttö voi kiihdyttää virukseen liittyvien maksavaurioiden syntymistä, kommentoivat tutkijat.

Juominen erityisen vaarallista hepatiittipotilaalle

Tutkimus tehtiin U.S. Centers for Disease Control and Prevention’s Division of Viral Hepatitis -laitoksella ja siinä havaittiin, että C-hepatiittia sairastavat aikuiset joivat kolme kertaa todennäköisemmin vähintään viisi drinkkiä päivässä kuin ne ihmiset, joilla virusta ei ollut. Tulokset julkaistiin American Journal of Preventive Medicinessä.

– Alkoholi edistää maksan arpeutumista sekä kirroosia C-hepatiittipotilailla. Niinpä runsas alkoholinkäyttö on erityisen vaarallista heille, kommentoi tutkimusta johtanut Amber Taylor.

Kaikki eivät edes tiedä tartunnastaan

Tutkimusta varten tutkijat analysoivat tietoja U.S. National Health and Nutrition Examination -kyselytutkimukseen osallistuneilta yli 20 000 ihmiseltä. He tutkivat erityisesti C-hepatiitin esiintymistä seuraavissa ryhmissä:

  • ihmiset, jotka eivät koskaan käyttäneet alkoholia
  • aiemmin alkoholia runsaasti käyttäneet
  • nykyiset alkoholia kohtuudella käyttävät
  • nykyiset alkoholia runsaasti käyttävät

Vaikka tutkimusta ei suunniteltukaan osoittamaan syy-seuraussuhdetta, havaittiin, että C-hepatiittia esiintyi eniten aiemmin alkoholia runsaasti käyttäneillä ja niillä, jotka joivat edelleen paljon.

C-hepatiittitartunnan saaneille tehtiin seurantakysely, josta ilmeni, että 50 prosenttia heistä ei edes tiennyt saaneensa tartunnan.

– Puolet C-hepatiittia sairastavista ihmisistä ei tiedä tartunnastaan tai siihen liittyvistä vakavista riskeistä, jos he käyttävät paljon alkoholia. Siksi on entistä tärkeämpää, että tartunnat saataisiin diagnosoitua, sanoo Taylor.

Jos epäilet saaneesi C-hepatiittitartunnan, vieraile esimerkiksi sivustolla www.seonveressa.fi saadaksesi lisätietoa.

Lähde: WebMD.com

Kommentoi »