Sairaudet

Tuore C-hepatiittirokote on vihdoin todellisuutta

Maailmanlaajuisesti jopa 130 miljoonaa ihmistä sairastaa C-hepatiittia. Maksan toimintaan vaikuttavaan sairauteen on nyt kuitenkin olemassa rokote, joka on alustavien tutkimusten mukaan turvallinen. Lue lisää.

22.11.2014 Terve.fi

Maailmanlaajuisesti jopa 130 miljoonaa ihmistä sairastaa C-hepatiittia. Maksan toimintaan vaikuttavaan sairauteen on nyt kuitenkin olemassa rokote, joka on alustavien tutkimusten mukaan turvallinen.

Medical Xpress kirjoittaa Oxfordin yliopiston tutkimuksesta, jossa testattiin uuden rokotteen turvallisuutta. C-hepatiittiin on toki jo olemassa Sovaldi-lääkehoito, joka tosin maksaa noin tuhat dollaria päivältä – ja kuuri kestää 12 viikkoa. Lisäksi maksasairauksista kärsivät eivät yleensä hyödy lääkkeestä niin paljon, että sen käyttö olisi järkevää.

Uusi rokote vaikuttaa T-solujen toimintaan, koska lähes aina verikontaktissa tarttuva virus osaa muuten suojautua liian hyvin immuunijärjestelmältä. Rokotteen viruksentorjuntayksikkö kulkeutuu elimistöön simpanssien flunssapöpön mukana.

Ykkösvaiheen tutkimukseen osallistui 15 henkilöä, jotka ottivat rokotteen. Henkilöt sietivät rokotetta ja sen lieviä haittavaikutuksia hyvin, joten jo käynnistyneeltä kakkosvaiheen tutkimukselta odotetaan paljon.

Ennaltaehkäisyä suunnataan onnistuneen kakkosvaiheen tutkimuksen jälkeen riskiryhmiin, kuten esimerkiksi suonensisäisten huumeiden käyttäjiin. Lisäksi tutkijat arvioivat, että rokotteesta ei pitäisi tulla ”järjettömän kallis” myyntiin saapuessaan.

Lähde: Medical Xpress

Lue lisää:

C-hepatiitti ei näy päälle ja osa sairastaa tietämättään

Suomessa C-hepatiittia kantaa 20 000-30 000 ihmistä

C-hepatiitin voi saada myös lävistyksistä ja tatuoinneista

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi