Treeni ja ravinto

Biotiini (H-vitamiini)

Biotiini eli H-vitamiini on tärkeä rasvahappojen aineenvaihdunnassa. Se vaikuttaa moniin entsyymeihin. Hyviä biotiinin lähteitä ovat mm. maksa, munuaiset, kananmuna, hiiva, kaura, soija ja herne.

Teksti Toimitus
24.11.2005 Terve.fi

Biotiini eli H-vitamiini on tärkeä rasvahappojen aineenvaihdunnassa. Se vaikuttaa moniin entsyymeihin. Hyviä biotiinin lähteitä ovat mm. maksa, munuaiset, kananmuna, hiiva, kaura, soija ja herne.

Biotiinin (H-vitamiinin) mittayksikkö on mikrogramma (mikrog).

Vaikutus

Biotiini on rikkiä sisältävä orgaaninen happo, jonka biologisesti aktiivinen muoto on d-isomeeri. Biotiini toimii koentsyyminä lukuisten entsymaattisten karboksylaatiotapahtumien katalysaattorina. Se osallistuu hiilihydraattien ja rasvojen metaboliaan. Sitä syntetisoituu myös suolistossa mikro-organismien toiminnan seurauksena.

Biotiini eli H-vitamiini, tarve

Biotiinin (H-vitamiinin) vähimmäistarve on

  • aikuisilla: 30-100 mikrog/vrk
  • lapsilla: 20-30 mikrog/vrk

Puutos

Varsinaista puutostilaa ei tunneta, mutta kokeellisesti aiheutetussa puutoksessa seuraavia oireita esiintyy: ihomuutoksia, suun limakalvon muutoksia, lihaskipuja ja pahoinvointia.

Myrkyllisiä vaikutuksia ole kyetty osoittamaan niinkään suurilla annoksilla kuin 10 mg/vrk.

Biotiini eli H-vitamiini, saanti

Biotiinia saadaan lähes kaikista ruuista, erityisen runsaasti sitä saa

  • maksasta
  • munuaisista
  • lihasta
  • maidosta
  • hiivasta ja kananmunasta
  • sekä myös kaurasta soijasta ja herneestä.

Paksusuolen mikrobifloora syntetisoi huomattavan osan elimistön tarvitsemasta biotiinista.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt