Biotiini eli H-vitamiini on tärkeä rasvahappojen aineenvaihdunnassa. Se vaikuttaa moniin entsyymeihin. Hyviä biotiinin lähteitä ovat mm. maksa, munuaiset, kananmuna, hiiva, kaura, soija ja herne.
Biotiinin (H-vitamiinin) mittayksikkö on mikrogramma (mikrog).
Vaikutus
Biotiini on rikkiä sisältävä orgaaninen happo, jonka biologisesti aktiivinen muoto on d-isomeeri. Biotiini toimii koentsyyminä lukuisten entsymaattisten karboksylaatiotapahtumien katalysaattorina. Se osallistuu hiilihydraattien ja rasvojen metaboliaan. Sitä syntetisoituu myös suolistossa mikro-organismien toiminnan seurauksena.
Biotiini eli H-vitamiini, tarve
Biotiinin (H-vitamiinin) vähimmäistarve on
- aikuisilla: 30-100 mikrog/vrk
- lapsilla: 20-30 mikrog/vrk
Puutos
Varsinaista puutostilaa ei tunneta, mutta kokeellisesti aiheutetussa puutoksessa seuraavia oireita esiintyy: ihomuutoksia, suun limakalvon muutoksia, lihaskipuja ja pahoinvointia.
Myrkyllisiä vaikutuksia ole kyetty osoittamaan niinkään suurilla annoksilla kuin 10 mg/vrk.
Biotiini eli H-vitamiini, saanti
Biotiinia saadaan lähes kaikista ruuista, erityisen runsaasti sitä saa
- maksasta
- munuaisista
- lihasta
- maidosta
- hiivasta ja kananmunasta
- sekä myös kaurasta soijasta ja herneestä.
Paksusuolen mikrobifloora syntetisoi huomattavan osan elimistön tarvitsemasta biotiinista.