Terve.fi

Yleistietoa allergisesta silmätulehduksesta

Yleistietoa allergisesta silmätulehduksesta
Allerginen silmätulehdus johtuu allergisoitumisesta yhdelle tai useammalle tekijälle.
Julkaistu: 29.5.2018

Allergisella silmätulehduksella tarkoitetaan silmän sidekalvontulehdusta eli konjunktiviittia, joka johtuu allergisoitumisesta yhdelle tai useammalle tekijälle, ja jossa näille tekijöille altistumista seuraa tyypilliset allergisen silmätulehduksen oireet. Usein allerginen silmätulehdus esiintyy yhdessä allergisen nuhan kanssa.

Allergisen silmätulehduksen aiheuttaja

Allergiset sidekalvontulehdukset voidaan jakaa aiheuttajiensa puolesta välittömiin IgE-välitteisiin ja viivästyneisiin soluvälitteisiin tulehduksiin. Näistä ensin mainittujen taustalla on ympäristön allergeenit kuten siitepöly ja homeet, ja allerginen reaktio syntyy syöttösolujen reagoitua allergeeneihin vapauttamalla histamiinia ja muita välittäjäaineita. Soluvälitteisessä tulehduksessa aiheuttajia ovat esimerkiksi lääkeaineet ja kosmetiikka, ja tulehdusreaktio alkaa T-solujen tunnistettua antigeenin. Tunnistettuja allergeeneja on olemassa tuhansia.

Allergisen silmätulehduksen seuranta

Allerginen sidekalvontulehdus ei yleensä aiheuta näölle tai terveydelle vaaraa. Mikäli oireet lievittyvät lääkityksillä ja ovat lyhytaikaisia, voi niitä oikean lääkityksen löydyttyä hoitaa itsenäisesti. Ajoittainen silmien tarkistus silmälääkärin vastaanotolla on suositeltavaa, mikäli allergialääkityksiä joutuu käyttämään toistuvasti/säännöllisesti.

Allergisen silmätulehduksen periytyvyys

Tietyt oireyhtymät ovat jossain määrin periytyviä kuten atooppisuus, johon kuuluu myös allergisia sidekalvotulehdusongelmia. Tarkat periytymisen mekanismit ovat kuitenkin epäselvät, eikä allergista sidekalvontulehdusta voi varsinaisesti kutsua perinnölliseksi sairaudeksi.

Allergisen silmätulehduksen yleisyys

Allerginen sidekalvontulehdus on hyvin yleinen (10–20 %) vaiva, etenkin kausiluonteisena siitepölyaikaan.

Allergisen silmätulehduksen ennuste

Taipumus allergisointiin on yleensä pysyvä, mutta vaikeissa tapauksissa pistos- tai kielenalussiedätyshoidolla on mahdollista saada oireita lievitettyä. Allerginen sidekalvontulehdus ei aiheuta pitkäaikaisenakaan yleensä suurempia terveydellisiä ongelmia. Voimakkaasti oireillessaan se voi kuitenkin olla melkoinen haitta arkipäivän toiminnoille ja alentaa elämänlaatua.

Lähteet:

Kari O. Saari M. Allergisten silmäoireiden hoito. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2012;128(3):291-7.

ICD-10:

H10.1 Akuutti allerginen sidekalvon tulehdus

Kommentoi »