Terve.fi

Allergisen silmätulehduksen oireet

Allergisen silmätulehduksen oireet
Allergisen silmätulehduksen oireet vaihtelevat lievästä kutinasta aina voimakkaaseen kirvelyyn saakka.
Teksti
Julkaistu: 28.3.2018

Tyypillisiä allergisen sidekalvontulehduksen oireita ovat voimakas kutina, punoitus, kirvely, polte, kyynelvuoto, valonarkuus, roskan tuntu sekä lievä rähmiminen. Silmissä useimmiten tuntuu oireilua, joka vaihtelee lievästä kutinasta aina voimakkaaseen kirvelyyn saakka. Silmien lisäksi myös luomien sidekalvot voivat punoittaa ja turvota. Lähes aina oireilua on molemmissa silmissä. Samanaikaisesti voi esiintyä myös muita allergisia oireita, kuten ihottumaa tai allergista nuhaa. Allerginen sidekalvontulehdus on sinänsä vaaraton ongelma, mutta oireet voivat olla kiusallisia ja haitata normaalielämää.

Diagnostiikka perustuu kliiniseen tutkimukseen, jossa silmässä voidaan yleensä havaita verestystä sekä kirkasta ja venyvää eritettä. Lisäksi tutkimuksessa voidaan todeta silmäluomien sisäpinnoilla tyypillisiä limakalvomuutoksia, ns. follikkeleita sekä papilleja, jotka ulkonäöltään muistuttavat lähinnä pieniä nystermiä tai rakkuloita. Erotusdiagnostisesti on syytä poissulkea kuiva silmä, jossa oireet ovat saman tyyppisiä allergisen silmätulehduksen kanssa, mutta jotka liittyvät yleensä ilmankosteuden vähenemiseen lämmityskauden aikana tai alkavat limakalvoja kuivattavien lääkeaineiden käytön tai silmäkirurgisen toimenpiteen seurauksena.

Mikäli diagnoosi ei varmistu jo esitietojen ja nykytilan perusteella, joudutaan turvautumaan laboratoriokokeisiin. Bakteeri-, virus- ja sieniperäiset tulehdukset voidaan poissulkea sidekalvopinnalta otetun harjasolunäytteen perusteella. Schirmerin imupaperitestillä saadaan tietoa, onko potilaalla kuivasilmäisyyttä. Epäselvissä tapauksissa kontaktiallergian varmistus tapahtuu epikutaanitestillä. Alttiutta ympäristötekijöille voidaan tutkia ihopistokokeilla (Prick-testi) tai joillekin tietyille allergeeneille saatavilla olevilla spesifisillä IgE-määrityksillä. Molemmat vaativat harjaantunutta tulkintaa, eikä IgE-määrityksen tulosta voida pitää allergiaa varmuudella poissulkevana.

Lähteet:

Kari O. Saari M. Allergisten silmäoireiden hoito. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2012;128(3):291-7

Seppänen M. Sidekalvontulehdus, Lääkärin Käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2017

Silmän sidekalvotulehdus (konjuktiviitti), Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2016

Kommentoi »