Terve.fi

Älä syötä lapsellesi liikaa maksaa

Älä syötä lapsellesi liikaa maksaa
Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa on tehty riskinarviointi 1-, 3- ja 6-vuotiaiden suomalaislasten A-vitamiinin saannista maksaruokien välityksellä. Tutkimuksen mukaan maksaa syövillä lapsilla retinoidien saanti voi ylittää turvallisen ylärajan.
Julkaistu 18.12.2008

Tutkimus vahvistaa maksansyönnin auttavan joitain lapsia A-vitamiinin saantisuositusten täyttymisessä. Se voi kuitenkin altistaa toisia lapsia liian suurille retinoidipitoisuuksille.

Saannin arvioinnissa käytettiin nuoruusiän diabeteksen ennustamis- ja ehkäisytutkimuksen (DIPP-tutkimus) ruoankäyttötietoja sekä elintarviketeollisuuden ja Kansanterveyslaitoksen reseptitietoja.

Suurin riski liittyy maksakastikkeen ja maksapihvien käyttöön. Maksaruokia voi kuitenkin sisällyttää 1-6 -vuotiaiden ruokavalioon, kunhan niitä ei syödä liian usein. Syöntitiheyden ohella annoskoko on keskeinen tekijä maksaruokien turvallisessa käytössä.

Uudet suositukset maksaruokien käytöstä alle kouluikäisillä lapsilla:

Imeväiset (alle 1-vuotiaat)

  • Ruokavaliossa tulee välttää maksaa ja kaikkia maksaruokia

Alle kouluikäiset

  • Maksamakkaraa ja – pasteijaa yhteensä enintään 70 g viikossa (noin 4-5 viipaletta/viikko) ja
  • Maksalaatikkoa enintään 300 g (3/4 eineslaatikko) kuukaudessa jolloin Maksakastiketta ja – pihviä tulee välttää

A-vitamiinia saa ruoasta kahdessa muodossa

A-vitamiini on välttämätön ravintoaine, jolla on keskeinen merkitys monissa elimistön toiminnoissa. Elimistö ei kuitenkaan pysty itse valmistamaan A-vitamiinia, joten sitä on saatava ravinnosta. A-vitamiini esiintyy eläinkunnan tuotteissa retinoideina ja kasvikunnan tuotteissa karotenoideina, jotka muuttuvat elimistössä retinoideiksi. Sekä A-vitamiinin puute että liikasaanti voivat aiheuttaa terveyshaittoja. A-vitamiinin puute on kuitenkin länsimaissa harvinaista. Sitä vastoin retinoidimuotoisen A-vitamiinin liikasaannin riski on olemassa. Tämän vuoksi suositellaan, että lasten maksaruokien käyttöä rajoitetaan. Kasvikunnan tuotteissa A-vitamiini esiintyy karotenoideina, jotka ovat haitattomia runsainakin marja-, hedelmä- ja kasvisannoksina.

Lisätietoja maksan ja maksaruokien käytöstä löytyy Eviran internetsivuilta.

Kommentoi »