Terve.fi

Akne eli finnitauti

Akne eli finnitauti
Akne eli finnitauti on talirauhasen tulehdustauti
Julkaistu 28.11.2005

Akne on tavallinen nuoruusiän tauti, joka alkaa tavallisesti murrosiässä ja kestää vaihtelevasti varhaisesta aikuisiästä aina 30 ikävuoteen tai lopun elämääkin. Myös murrosiän jälkeen aikuisiässä alkava akne on mahdollinen.

Mistä akne tulee?

Akne on talirauhasten tauti, jossa talirauhastupen solujen jakautumishäiriön seurauksena syntyvän talirauhastukkeuman, talin liikaerityksen ja tulehduksen seurauksena muodostuvat taudille tyypilliset ihomuutokset.

Finnitaudin syntyyn vaikuttavat bakteerit sekä perinnölliset ja hormonaaliset tekijät. Taudin ensimmäisinä oireina ilmenevät usein talirauhasten sarveistulpat eli komedot, jotka sijaitsevat avoimissa (mustapäät) tai umpinaisissa huokosissa (valkopäät).

Taudin pahetessa ilmaantuvat tulehdukselliset märkänäppylät ja vaikeammissa tapauksissa kivuliaat kyhmyiset muutokset. Tauti paikantuu tavallisesti otsan, poskien, leuan ja pojilla myös yläselän alueelle .

Akne on talirauhasten tauti.

Miten akne todetaan?

Aknen diagnoosi on yleensä kliininen eikä erityisiä laboratoriotutkimuksia tarvita. Aikuisiässä alkavassa finnitaudissa saattaa taustalla olla myös hormonitoiminnan häiriöitä, jolloin tarpeellisia hormonitutkimuksia tulee harkita.

Miten aknea hoidetaan?

Finnitaudin hoidossa käytetään sekä paikallisia että suun kautta otettavia systeemisiä hoitoja. Ihon pesu miedoilla pesuaineilla on tärkeää lisääntyneen talinerityksen vuoksi.

Lievissä taudinmuodoissa paikallishoidoilla, kuten tretinoiidilla ja atselaiinihapolla pyritään estämään sarveistulppien syntyä. Bentsoyyliperoksidi ja paikalliset antibiootit sopivat myös märkänäppylöiden hoitoon. Bentsoyyliperoksidia saa apteekista ilman reseptiä.

Paikallishoitojen tavallisia haittavaikutuksia ovat ihon paikallinen kuivuminen ja ärtyminen, jotka usein kuitenkin ovat ohimeneviä käytön jatkuessa. Vaikeammassa aknessa käytetään suun kautta otettavia antibiootteja, usein tetrasykliini-ryhmän lääkkeitä, pitkinä, 3-6 kuukauden hoitokuureina.

Naisilla on mahdollista antaa myös hormonaalista hoitoa. Potilaat, jotka ovat huomanneet kesän auringon lievittävän aknea, saattavat hyötyä valohoidosta talvella.

Vaikean aknen hoito kuuluu ihotautilääkärille, jolloin voidaan harkita suun kautta otettavan isotretinoiinin käyttöä. Hoitoannokset ja kuurien pituudet ovat yksilöllisiä ja vaativat veren maksa- ja rasva-arvojen seuraamista hoidon aikana. Sivuvaikutuksena isotretioniinista esiintyy ihon ja limakalvojen kuivumista.

Vaikka finnitauti on usein vuosien varrella itsestään rauhoittuva tauti, on taudin aktiivissa vaiheessa finnit syytä hoitaa tehokkaasti. Näin estetään usein myös tarpeettomien pysyvien arpien synty. Finnitaudin rauhoituttua aknearpia voidaan hoitaa ihoa mekaanisesti hiomalla, laserilla tai kemiallisella kuorinnalla.

Kommentoi »