Riski sairastua aivoinfarktiin näyttäisi hetkellisesti suurenevan alkoholin nauttimisen jälkeen. Vaikutus kuitenkin pienenee muutaman tunnin kuluttua ja kääntyy suojaavaksi vuorokaudessa.
Yhdysvaltalaistutkijoiden havainto on mielenkiintoinen, sillä alkoholin lyhytaikaisvaikutuksia aivohalvauksiin on tutkittu vähän. Pitemmässä käytössä kohtuukäyttö on yhdistetty riskin pienenemiseen ja suurkulutus suurenemiseen.
Yhdysvaltalaisten Stroke-lehdessä julkaisemat tulokset osoittavat aivoinfarktin riskin kohoavan kaksinkertaiseksi alkoholin nauttimista seuraavan tunnin ajaksi. Vaikutus havaittiin jo yhden alkoholiannoksen jälkeen.
Kuitenkin kolme tuntia myöhemmin riski oli jo laskenut tasolle, jolla se oli ennen alkoholin nauttimista, ja vuorokausi myöhemmin yhteys oli vaihtunut 30 % suojavaikutukseksi.
Tulostensa pohjalta tutkijat arvelevat alkoholin nauttimiseen liittyvän ohimenevän riskin olevan pienempi kuin pitkäaikaiseen kohtuukäyttöön liittyvien mahdollisten hyötyjen. Sen sijaan harvemmin, mutta paljon kerralla juovat saattavat saada lähinnä haitat.
Tutkimukseen osallistui 390 aivoinfarktin vuosina 2001-2006 saanutta miestä ja naista. Keskimäärin kolme päivää sairastumisen jälkeen tehdyissä haastatteluissa yli 60 % osallistujista kertoi käyttäneensä alkoholia infarktia edeltävän vuoden aikana, 27 % edeltävän vuorokauden ja vajaat 4 % edeltävän tunnin aikana. Tutkimuksen pienuuden takia tulokset tulee varmistaa suuremmissa lisätutkimuksissa.
Lähde: Stroke 2010
Lue lisää:
Tuore tutkimus kyseenalaistaa alkoholin kohtuukäytön hyödyt