Aito totuus raskausvatsasta

Aito totuus raskausvatsasta
"Aina ei tarvitse näyttää hyvältä!", vartalokuvilla hätkähdyttävä Ulla-Riitta Koskinen sanoo.
Julkaistu 23.7.2015

Miltä näyttää raskausvatsa juuri ennen synnytystä? Miltä vatsa näyttää viikon kuluttua synnytyksestä? Entä miltä näyttää fitnesskilpailija äärimmäisen dieetin jälkeen? Hurjalta.

Ulla-Riitta Koskinen, 32, on näyttänyt kaiken blogissaan Prime body.

Hänen tarinansa fitnessilluusiosta luettiin useita satojatuhansia kertoja, ja Ulla-Riitta päätyi A-studioon keskustelemaan lajinsa terveellisyydestä.

Raskauskuvat ovat kiinnostaneet kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Kuvissa Ulla-Riitan synnytyksen jälkeinen vatsa on pömpöllään ja iho ”löllöä vatkulia”. Tämä bloggaaja haluaa näyttää totuuden.

Realismia ensisynnyttäjille

​− Ensisynnyttäjillä ei ole realistista käsitystä siitä, miltä vartalo näyttää synnytyksen jälkeen. Synnyttäneiden äitien osastolla lähes kaikilla oli yhtä iso maha kuin synnytykseen valmistautuvien puolella. Kun on ollut yhdeksän kuukautta raskaana, on turha odottaa, että kroppa palautuu parissa päivässä.

Ulla-Riitan keho on muuttunut ääripäästä toiseen. 155-senttisen naisen paino on viime vuosina vaihdellut 40 kiloa. Hoikimmillaan hän oli treenatessaan fitnesskisoihin. 

− Kun kilpailin, olin tarkka siitä, että hormonitoiminta pysyi tasapainossa ja esimerkiksi kuukautiset tulivat säännöllisesti. Ikinä en ole laihduttanut tai treenannut kisoihin ”kuntoon hinnalla millä hyvänsä” -asenteella. Sellainen on kaukana terveellisestä elämätyylistä.

Aina ei tarvitse näyttää hyvältä

Raskauden jälkeisistä blogikuvistaan Ulla-Riitta Koskinen on saanut lähes ainoastaan hyvää palautetta. Ihmiset ovat kertoneet saaneensa postauksista apua ja vertaistukea. 

− Kun kirjoitan, en ajattele, että postauksistani tulee niin luettuja. Tekstini ovat aika rohkeita, mutta moni pystyy niihin samastumaan.

− Joka kuvassa ei tarvitse näyttää hyvältä. Uskallan kertoa asioista rehellisesti. Maailman pinnallisuus ärsyttää ja se, ettei ihminen saa olla sellainen kuin on. Jos on juuri synnyttänyt, ei mitenkään voi olla mallinmitoissa saman tien. 

Lähipiiri suhtautuu Umpun kirjoituksiin hyvin, ystävät joskus toppuuttelevat. 

− Ystäväni antavat suoraakin palautetta ja moni heistä sanoo, ettei voisi koskaan julkaista itsestään samanlaisia kuvia.

 

Älä hae muilta hyväksyntää

Ulla-Riitta Koskinen on sitä mieltä, että ennen kaikkea kannattaa tehdä itselle sopivia ratkaisuja, ei juosta muiden hyväksynnän perässä. Hän peräänkuuluttaa jokaista myös etsimään henkistä ja sisäistä voimaa, joka tulee itsestä sisältä, ei ulkonäöstä tai painosta. 

− Olen lapsesta asti treenannut kilpaurheilua, ollut tavallista vahvempi henkisesti ja myös yrittäjänä olen oman tieni kulkija. Minulla ei ole tarvetta miellyttää muita, vaan teen omaan elämääni sopivia valintoja.

Kun vauvahurma arkipäiväistyy, onko haaveissa sittenkin vielä lihaksikas keho ja sixpack?

− Onni tulee muualta kuin vartalosta. Missään nimessä en halua olla ylipainoinen ja uskon, että suurin osa naisista haluaa mieluummin timmin kuin löllön vartalon. Fitness-buumi, jossa tärkeintä on oman takapuolen kuvaaminen, ei kuitenkaan tee ketään onnelliseksi.  

Mikä raskausaikana oli hankalinta?

Kahden lapsen äiti ei voinut toisen raskautensa aikana urheilla supistusten ja liitoskipujen vuoksi. Liikkumattomuus vaati paljon henkisesti. 

− En voinut purkaa energiaa enkä myöskään saanut sitä liikunnasta, joten taisin valittaa aika paljon! Kun noinkin tavallinen asia kuin liikunta otetaan pois, lakkaa sitä pitämästä itsestäänselvyytenä. Synnytyksen jälkeen oli taivaallista päästä vain ulos kävelemään raittiiseen ilmaan. Sixpack-ajatukset ovat nykyään kaukana siitä, miten haluan elää ja liikkua, Ulla-Riitta Koskinen sanoo. 

Lue Ulla-Riitan Prime Body -blogia!

Kommentoi »