Terve.fi

Aikuistyypin diabetes heikentää monia mielentoimintoja

Hollantilaisten tulokset julkaistiin Diabetes Care -lehdessä, ja niiden perusteella aikuistyypin diabetesta potevien kyky käsitellä tietoa hidastui enemmän kuin terveiden verrokkien. Myös kielellistä muistia mittaavat sanatestit ja ns. toiminnallisia mielentoimintoja mittaavat kokeet viittasivat kognitiivisten mielentoimintojen heikentyvän heillä enemmän. Muutokset havaittiin kahdentoista vuoden aikana tehdyissä testeissä.

Yhdessä aiempien tutkimusten kanssa tulokset viittaavat siihen, että diabetes voi kiihdyttää ikääntymisen myötä tapahtuvaa muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymistä. Jos etenkin iäkkäiden potilaiden diabetekset onnistuttaisiin hoitamaan nykyistä paremmin, osa dementioista saattaisi estyä tai lykkääntyä.

Tutkimukseen osallistui 1 300 miestä ja naista, jotka olivat yli 40-vuotiaita kaksitoistavuotisen tutkimuksen alkaessa. Osallistujista 70 sairasti aikuistyypin diabetesta tutkimuksen alussa ja runsaat sata sairastui siihen seurannan aikana. Seurannan aikana sairastuneiden mielentoiminnot eivät heikentyneet yhtä paljon kuin ennen tutkimusta diabetesdiagnoosin saaneiden.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2013

Lue myös:

Julkaistu: 14.1.2013
Kommentoi »