Terve.fi

Äidinmaidosta löytyi uusia antibioottisia aineita

Äidinmaidosta löytyi uusia antibioottisia aineita

Äidinmaidon oligosakkaridit estävät vauvalle ja äidille vaarallisten streptokokkien kasvua. Lue lisää.
Mainos

Äidinmaidon lyhyiden sokeriketjujen eli oligosakkaridien merkitys oli pitkään täysin hämärän peitossa. Jokin aika sitten niiden todettiin suosivan hyvien bakteerien asettumista vauvan suolistoon. Nyt amerikkalainen tutkijaryhmä on osoittanut, että maidon oligosakkaridit estävät vauvalle ja äidille vaarallisten streptokokkien kasvua.

Tutkimuksessa oligosakkarideja puhdistettiin viideltä äidiltä kerätyistä maitonäytteistä ja analysoitiin massaspektrometrillä. Moderneilla laser- ja elektronimikroskooppisilla tekniikoilla tutkittiin, miten oligosakkaridit vaikuttavat Streptococcus agalactie-bakteerin kasvuun ja kykyyn tuottaa biofilmiä. Tämä streptokokki on yksi vaarallisimmista vastasyntyneitä ja myös äitejä uhkaavista taudinaiheuttajista. Se suojautuu immuunipuolustukselta ja antibiooteilta tuottamalla kasvupesäkkeensä ympärille geelimäistä biofilmiä.

Maidon oligosakkaridit vaurioittivat streptokokkien rakennetta ja hidastivat niiden kasvua merkittävästi. Eri maidoista peräisin olevien sokerien välillä oli kuitenkin selviä tehoeroja, jotka näyttivät korreloituvan äidin tietyn veriryhmän kanssa. Oligosakkaridit pienensivät bakteerin tuottaman biofilmin määrää ja tekivät siitä hauraampaa. Oligosakkaridit myös voimistivat elimistössä esiintyvien muiden antibakteeristen aineiden vaikutuksia.

Joidenkin oligosakkaridien on aiemmin todettu estävän bakteerien kiinnittymistä esimerkiksi limakalvojen pinnalle ja muihin tarttumiskohteisiinsa. Tässä tutkimuksessa kuvataan ensimmäisen kerran, että oligosakkarideilla voi olla suoria vaikutuksia bakteerien kasvuun ja suojautumiseen. Antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien yleistyessä uusia antibioottisia aineita etsitään kuumeisesti, ja oligosakkaridit tulevat olemaan molekyyliryhmä, johon etsintä tulevaisuudessa kohdistuu. Jälleen kerran luonto on antanut vihjeen, mistä uusia lääkkeitä kannattaa etsiä.

Lähde: ACS Infect. Dis. 2017, 3, 595−605

Lue lisää:

Imetys antaa eväät elämän alkumetreille

Imetys -tietopaketti

Julkaistu: 2.9.2017