Kauneus & Terveys

9 vinkkiä: syö oikein juhlapyhinä

9 vinkkiä: syö oikein juhlapyhinä

Ennen kuin menet notkuvien pöytien ääreen, pohdi tilannetta. Niin voit välttää ähkyn. Vinkeillä hallitset myös suklaanhimoa.
Teksti Jenny Belitz-Henriksson
Kuvat Fotolia
Mainos

1. Tavoittele hyvää oloa. Luo ennen ruokailua mielikuva siitä, miten epämiellyttävältä olo tuntuu ruokailun jälkeen, jos syöt itsesi ähkyyn. Ja millainen olo on, jos mässäilyn ­sijaan syötkin sopivan kokoisen aterian. ­Mieti jo etukäteen, minkä kokoinen annos se voisi olla.

2. Lakkaa hamstraamasta. Syötkö itsesi joskus ähkyyn, koska et halua heittää ruokaa pois? Tämä voi olla ongelma erityisesti juhlapyhinä, jolloin ostoskärryt on tapana täyttää kukkuroilleen. Muista, että silloinkin ruoan laatu korvaa määrän.

3. Tarjoa parasta rakkaallesi. Harjoittele itsesi ­rakastamista ja arvostamista vaikkapa niin, että etsit itsestäsi viisi myönteistä asiaa. Mieti sitten,­ millaisen päivän haluat tarjota rakkaallesi. Vaikka ruoka on aina tärkeää, sen ei tarvitse merkitä kaikkea. Hemmottele itseäsi syömisen sijaan muuten, saunalla, eteerisillä öljyillä, kasvo­naamiolla tai jalka­hieronnalla. Jos repsahdat ahmimaan, ei hätää. Herkkuihin sortuminen antaa hienon tilaisuuden arvioida käytöstäsi. Mieti, miksi teit niin ja löytyykö syömiselle jokin syy muualta kuin ruoasta. Jos stressi houkuttelee syömään makeaa, lähde ulkoilemaan sen sijaan että avaat konvehtirasian.

Lue myös: Näin lopetat tunnesyömisen

4. Valitse terveellisemmin. Kun keräät ruoan tavallista pienemmälle lautaselle, annoskoko pysyy aisoissa. Täytä kasviksilla ainakin puolet lautasesta. Juureksista voit tehdä ruokaisia salaatteja. Aina tarvitse syödä raskaita ruokia. Katso, että ateriasi sisältää myös hyvälaatuisia rasvoja ja proteiineja, jotka pitävät nälän tunnetta loitolla hiili­hydraatteja paremmin.5. Maistele tietoisesti. Tietoinen syöminen toimii erityisesti suklaan kanssa. Makustele konvehtia, pyörittele sitä suussasi ja nauti siitä hitaasti. Tunnustele, miltä herkkupala maistuu, miltä se tuoksuu ja miltä se tuntuu. Kun keskityt makuelämykseen rauhallisesti, muutama pala riittää. Rasiallisen hotkaisu ei enää edes houkuttele.

6. Rauhoita ruokailu. Syö rauhallisesti ja pureskele ruokaa ­huolellisesti pari­kymmentä kertaa. Niin ruoansulatus käynnistyy saman tien etkä hotki vahingossa liikaa. ­Aseta haarukka ja veitsi välillä lautasen ­reunalle ja keskustele pöytäseuralaistesi kanssa. Syömisen ­lomassa jutteleminen hidastaa ruokailutahtia.

Lue myös: Näin saat herkuttelun hallintaan

7. Tee tunneharjoitus. Pohdi, millaisia tunteita syöminen sinussa herättää? Saatko ruoasta iloa, onnellisuutta vai turvaa? Mieti sitten, miten muuten voisit ­saada­ noita tunteita. Toisiko vaikkapa vilttiin kääriytyminen, kynttilät ja villasukat turvallisuuden tunnetta ruoan sijaan?

8. Lopeta kieltäminen. Sen sijaan, että veisit itseltäsi kaikki makeat nautinnot, tutustu herkkutarjontaan perin pohjin. ­Täydellinen kieltäytyminen herkuista toimii vain harvoilla, osoittavat tutkimukset. Jos kiellät karkit itseltäsi kokonaan, ne saattavat pyöriä ajatuksissasi taukoamatta ja sorrut sittenkin.

9. Syö säännöllisesti. Nauti aamupalaksi vaikkapa puuroa ja ylläpidä ruokarytmiä, jolloin syöt 5–6 kertaa vuorokaudessa. Silloin nälkä tai syömis­himo ei yllätä sinua etkä ahmi itseäsi ähkyyn kerta-annoksella.

Lue myös:Näin saat ruokahimot kuriin

Herkuttele juhlissa ilman stressiä

Mitä tunteet viestittävät?

Julkaistu: 20.12.2016