Kauneus ja Terveys

Jutta Gustafsberg neuvoo: Näin lopetat tunnesyömisen

Jutta Gustafsberg neuvoo: Näin lopetat tunnesyömisen
Se millainen olo sinulla on ennen syömistä ja sen jälkeen, kertoo missä määrin kyseessä on tunnesyöminen, kirjoittaa Jutta Gustafsberg kirjassaan Jutan Voima. Hänen mukaansa iloon syöminen on pienempi paha kuin suruun syöminen.
Julkaistu: 23.2.2016

Kirjassaan Gustafsberg kertoo syöneensä ensimmäisten fitness-kisojen jälkeen ahdistukseensa, joka johtui tyytymättömyydestä omaan ulkonäköön. Syöminen vain pahensi oloa, ja noidankehä oli valmis.

Myöhemmin Gustafsberg on oppinut, kuinka tunnesyömistä voi hallita. Avain piilee omien tunnetilojensa tunnistamisessa.

- Jos ollaan yhtään negatiivisen puolella, en koskaan turvaudu ruokaan tai juomaan, Gustafsberg kirjoittaa.

Hän suhtautuu negatiiviseen tunteeseen tunnetilana, joka menee omalla painollaan ohi eikä sen vuoksi tarvitse antaa himoillensa periksi.

Iloon syömistä Gustafsberg ei pidä niin pahana. Joskus hän saattaa itsekin juhlistaa onnistumistaan herkutteluhetkellä.

Tunnesyöminen voi myös rauhoittua, jos syömishalua herättävässä tunnetilassa syömisen korvaakin jollain muulla tekemisellä tai ajatuksella. Sitäkin voi opetella alla olevan harjoituksen avulla.

Gustafsbergin neljän askeleen harjoitus tunnesyömisestä eroon pääsemiseksi:

1. Tunnista ja tunnusta tunteesi

Tunnista tunteesi. Sen jälkeen erittele, mistä syystä ja missä tilanteessa erityisesti negatiivinen tunne on syntynyt. Mieti, kuinka voisit vastaavassa tilanteessa toimia jatkossa paremmin. Päiväkirjan kirjoittaminen voi olla yksi tapa käsitellä asiaa.

2. Erittele päivän tunteet

Erittele millaisia tunteita päivän aikana koet. Voit pysähtyä tunnekuohun keskellä tutkimaan tuntemuksiasi. Voit myös yrittää tarkkailla tilannetta ja tunnettasi ulkopuolisen silmin. Tunnekuohu saattaa mennä nopeammin ohi, jos muuttamisen tai kieltämisen sijaan vain hyväksyt tunteesi.

3. Ideoi vaihtoehtoisia toimintatapoja

Mieti etukäteen vaihtoehtoisia toimintatapoja syömisen tilalle. Se voi olla esimerkiksi mukavan ajatuksen tai muiston miettiminen. Joitakin voivat auttaa rentoutumis- ja meditaatioharjoitukset.

4. Hae tarvittaessa apua

Jos edellä mainituista harjoituksista huolimatta tunnesyöminen ei helpotu, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.

Lähde: Jutta Gustafsberg: Jutan voima (WSOY 2015)

Kommentoi »