Treeni ja ravinto
Terve.fi

Näissä maissa eletään pisimpään – taustalla ruokavalio ja aktiivinen elämä

Näissä maissa eletään pisimpään – taustalla ruokavalio ja aktiivinen elämä

Monissa maissa eletään nykyään pitkään. Asiantuntijoiden mukaan pitkään ikään vaikuttavat hyvä ruokavalio, aktiivinen elämä sekä maan hyvä taloudellinen tilanne.
Mainos

Ihmisten elinikä on nykyään korkeampi kuin koskaan aiemmin, ja Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan suurin osa ihmisistä ympäri maailmaa elää vähintään 60-vuotiaiksi, uutisoi CNN.

Kaikista pisimpään ihmiset elävät Japanissa. Pitkään eletään myös Välimeren ja Itä-Aasian maissa sekä sellaisissa maissa, joissa talouselämä ja terveydenhuolto voivat hyvin.

Japanilaisten ruokavalio ja elämäntavat

Jos Japanissa saavuttaa 60 ikävuoden, voi odottaa elävänsä keskimäärin 86-vuotiaaksi eli pidempään kuin missään muualla maailmassa. Yli neljäsosa Japanin väestöstä on nyt yli 64-vuotiaita, ja esimerkiksi Okinawan saarella asuu eniten satavuotiaita ihmisiä maailmassa.

Asiantuntijoiden mukaan japanilaisten pitkä ikä johtuu ainakin osittain perinteisestä ruokavaliosta, johon kuuluu runsaasti kalaa ja kasviksia sekä vähän lihaa ja tyydyttyneitä rasvoja. Toinen tekijä pitkän iän takana voi olla japanilaisten elämäntyyli, sillä he pysyvät aktiivisina vielä vanhemmallakin iällä. Lisäksi Japanissa perheenjäsenet tukevat toisiaan, ja ihmisillä on stressiä lievittäviä harrastuksia.

Välimeren ruokavalion hyödyt

Euroopassa on nykyään enemmän vanhoja kuin nuoria ihmisiä. Koko maanosassa yli puolet väestöstä voi odottaa elävänsä noin 85-vuotiaiksi – erityisesti etelässä, jossa pitkää ikää tukee välimerellinen ruokavalio.

Välimeren ruokavalioon kuuluu hiukan viiniä, tuoreita kasviksia, oliiviöljyä sekä vähän lihaa ja tyydyttyneitä rasvahappoja. Asiantuntijoiden mukaan välimeren ruokavalion noudattamisesta on hyötyä terveydelle silloinkin, kun sitä alkaa noudattaa vasta kypsemmällä iällä.

Vauraus edistää terveyttä

Myös hyvinvoiva talous edistää väestön pitkäikäisyyttä. Singaporessa, Monacossa, Andorrassa, Australiassa, Kanadassa, Luxemburgissa, Uudessa-Seelannissa ja Sveitsissä eletään pitkään – keskimäärin 85-vuotiaiksi.

Näissä maissa erot väestön vaurauden välillä ovat pieniä, mikä edistää väestön terveyttä. Lisäksi hyvinvoivan talouden myötä myös terveydenhuolto voi hyvin.

Lähde: CNN

Julkaistu: 15.12.2015