Terve.fi

Tiesitkö nämä? 7 myyttiä ja faktaa virtsarakosta

Tiesitkö nämä? 7 myyttiä ja faktaa virtsarakosta
Virtsarakon toimintaan liittyy monenlaisia myyttejä ja faktoja. Tähän juttuun on listattu niistä seitsemän.

Jos kärsit virtsankarkailusta, on hyvä tutustua virtsarakon toimintaan. Tästä WebMD.comin listasta selviää muun muassa se, kuinka usein on normaalia käydä öisin vessassa ja kuinka paljon vettä tarvitset päivässä. Listalla on myös kumottu muutama virtsarakkoon liittyvä myytti.

1. Myytti: Pieni rakko, isot ongelmat

Jotkut saattavat syyttää pientä rakkoaan virtsankarkailusta, mutta se on harvoin syy näihin ongelmiin. Terveillä ihmisillä virtsarakkoon mahtuu pari kolme desiä virtsaa. Todellinen syypää virtsankarkailuun löytyy todennäköisemmin heikoista lihaksista, lääkityksen sivuoireista, tulehduksesta tai hermovaurioista. Näihin kaikkiin on saatavilla hoitoa.

2. Fakta: Kahdesti yössä on liikaa

Vessassa käyminen kerran yössä on normaalia, mutta jos joudut tekemään sitä useammin, kannattaa käydä lääkärissä. Mahdollisia syitä vessassa juoksemiseen voivat olla runsas juominen ennen nukkumaanmenoa, laajentunut eturauhanen, tietyt lääkitykset tai yliaktiivinen virtsarakko.

3. Myytti: Tarvitset kahdeksan lasillista vettä päivässä

Nesteentarve on yksilöllistä, ja se riippuu kehon koosta sekä ihmisen aktiivisuudesta. Et siis välttämättä tarvitse kahdeksaa vesilasillista päivässä. Terveelle ihmiselle paras neuvo on juoda silloin, kun janottaa. Näin virtsasta ei tule liian väkevää ja munuaiskivien todennäköisyys laskee.

4. Fakta: Kuka tahansa voi kärsiä virtsarakon ongelmista

Virtsarakko-ongelmat vaikuttavat sekä miehiin että naisiin erilaisissa elämän vaiheissa. Ongelmat ovat tosin yleisempiä tietyissä ryhmissä: synnyttäneillä naisilla, ikääntyvillä aikuisilla, eturauhasongelmista kärsivillä miehillä ja ihmisillä, joilla on jokin selkärangan vaurio.

5. Myytti: Parasta on juoda vähemmän

Juomisen välttely ei ole koskaan viisasta, sillä terve rakko kyllä pystyy pidättämään normaalin määrän nestettä. Kannattaa silti miettiä, mitä juo, sillä esimerkiksi kofeiini stimuloi rakkoa. Samanlainen vaikutus on hiilihapotetuilla juomilla.

6. Fakta: Kyse ei ole aina eturauhasongelmasta

Laajentunut eturauhen voi lisätä virtsaamisen tarvetta, mutta niin voi yliaktiivinen rakkokin. Molemmilla vaivoilla on samankaltaiset oireet, mutta aiheuttajat ja hoidot ovat erilaiset. Laajentunut eturauhen kohdistaa painetta virtsaputkeen, kun taas yliaktiivinen rakko johtuu ongelmista lihasten hallinnassa.

7. Myytti: Virtsarakon ongelmille ei voi mitään

Jos rakko-ongelmat vaivaavat sinua, keskustele asiasta lääkärisi kanssa. Virtsankarkailu on terveydellinen vaiva, ei normaali osa ikääntymistä. Hoidoilla voidaan lievittää oireita ja parantaa elämänlaatua.

Lähde: WebMD.com

Julkaistu: 15.10.2015
Kommentoi »