Terveys

Nainen: näin tunnistat aivohalvauksen oireet

Aivohalvaus on hengenvaarallinen, mutta hoidettavissa oleva tila. Onnistuneen hoidon edellytyksenä on oireiden tunnistaminen ja hoitoon hakeutuminen riittävän ajoissa. Naiset kokevat usein oireita miehiä herkemmin, ohjeistaa Women's Health.

5.10.2015 Terve.fi

Aivohalvaus on hengenvaarallinen, mutta hoidettavissa oleva tila. Onnistuneen hoidon edellytyksenä on oireiden tunnistaminen ja hoitoon hakeutuminen riittävän ajoissa. Naiset kokevat usein oireita miehiä herkemmin, ohjeistaa Women’s Health.

Aivohalvaus etenee nopeasti

Aivohalvaus on aivoverenkierron häiriö, jossa veren virtaus osittain estyy aiheuttaen kudosvaurioita. Tuloksena voi pahimmassa tapauksessa olla kuolema.

Tavallisimmin aivohalvauksen aiheuttaa aivoinfarkti (noin 85 % tapauksista). Toinen mahdollinen syy on aivovaltimon verenvuoto (noin 15 %).

Aivohalvauksen oireet riippuvat siitä, mikä aivojen osa vaurioituu ja miten pahasti.

Hoitoon heti oireiden ilmaannuttua

Hoito on tärkeää aloittaa mahdollisimman pikaisesti, sillä aivohalvaus voi aiheuttaa aivokudoksessa pysyviä vaurioita hyvin nopeasti.

Onnistuneen hoidon takeena on hakeutuminen hoitoon viimeistään 3–4 tunnin sisällä oireiden havaitsemisesta. Hoitona käytetään liotushoitoa.

Yleiset aivohalvauksen oireet, jotka tavallisesti ilmenevät yllättäen:

 1. Toispuolinen kasvojen, käsien tai jalan puutuminen.
 2. Sekavuus, puhumisen ja puheen ymmärtämisen vaikeutuminen.
 3. Näköhäiriöt.
 4. Huimaus, kävelemisen vaikeutuminen ja koordinaatiokyvyn heikkeneminen.
 5. Voimakas päänsärky.

Tällaiset oireet ovat hyvin tavallisia sekä miehillä että naisilla.

Naisilla oireet erilaisia

Vaikka aivohalvaus usein ilmoittaa itsestään yleisillä oireilla, voivat naiset ja miehet kokea aivohalvauksen oireet eri tavoin.

Erityisesti naisia koskevia aivohalvauksen oireita ovat:

 1. Kasvojen ja raajojen kipeytyminen. Kipu voi olla hetkellistä ja vaihtelevaa ennen kuin se lopulta voimistuu. Hyvin usein särkyä esiintyy leuassa, niskassa, käsissä tai selässä. Oire jää usein tunnistamatta, sillä moni nainen luulee virheellisesti, että aivohalvauksesta ilmoittaa vain vasemman käsivarren tai rintakehän kipuilu.
 2. Epämukavuus rintakehällä. Rintakipu on tavallinen aivohalvauksen oire, mutta naiset kokevat sen eri tavalla. Kipu on kokonaisvaltainen, ei vain toispuoleinen ja se tuntuu siltä kuin joku puristaisi rintakehää tai se olisi kireällä.
 3. Uupumus ja mielialan vaihtelut. Naiset voivat tuntea olonsa hyvin väsyneiksi ja heikoiksi ilman mitään erityistä syytä. Jopa esimerkiksi kylpyhuoneeseen kävely voi olla ylivoimaista.
 4. Pahoinvointi, huimaus, hengästyminen ja sydämen tykyttäminen silloin, kun näille ei ole mitään selkeää syytä.
 5. Hikka. Hikka on arkinen pieni vaiva, mutta naisille se on yleinen aivohalvauksen oire. Hikka voi johtua siitä, että aivohalvaus vaikuttaa hengitykseen vaikuttaviin aivojen osiin. Hikka ja rintakipu yhdistetään usein virheellisesti ruoansulatusongelmiin tai sydänsairauksiin.
 6. Levottomuus ja yllättävä persoonallisuuden muutos. Naisilla tällaiset oireet yhdistetään valitettavan usein esimerkiksi vaihdevuosiin, vaikka todellisuudessa taustalla voi olla aivoverenkierron häiriöitä.

Aivohalvauksen oireet voivat olla erilaisia eri ihmisillä.

Älä siis haaskaa turhaan aikaa, vaan soita välittömästi hätänumeroon, jos epäilet, että sinulla on aivohalvaus.

Erityisen tärkeää on hakeutua hoitoon viipymättä, jos kärsit useasta edellä luetellusta oireesta samanaikaisesti.

Lähde: Women’s Health

Lue myös:

Miesten ja naisten aivoinfarktit erilaisia

Teetkö paljon töitä? Pitkää viikkoa painavat suuremmassa aivohalvausvaarassa

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi