Terve.fi

Kuivuuko suusi? Saatat sairastaa uniapneaa

Kuivuuko suusi? Saatat sairastaa uniapneaa
Yksi syy kuivaan suuhun voi olla oireyhtymä nimeltä uniapnea. Ongelmaa voi hoitaa esimerkiksi muuttamalla elintapojaan.
Julkaistu 1.10.2015

Uniapnea on oireyhtymä, jonka takia siitä kärsivä herää usein yöllä suu kuivana tai kurkku kipeänä. Uniapneassa hengitystie on jollakin tavalla tukossa, jolloin nukkuessa on hengitettävä suun kautta. Tämä taas johtaa siihen, että suu on herätessä kuiva, kerrotaan Dentistry For Health -blogissa.

Kuivan suun ja uniapnean hoito

Suun kuivuminen voi johtua vahingoittuneista sylkirauhasista, mutta suurin osa kuivasta suusta kärsivä sairastaa myös uniapneaa. Kun ongelmaa hoidetaan, sylkirauhaset pystyvät taas tuottamaan sylkeä läpi yön, minkä ansiosta myös hampaat ja ikenet voivat paremmin.

Alle on listattu keinoja, joilla voi hoitaa sekä kuivaa suuta että uniapneaa:

  • Nielun ja ylempien hengitysteiden alueelle asetettava laite. Laite avaa hengitystien mukauttamalla leuan tai kielen asentoa niin, että ilma pääsee kulkemaan. Valitettavasti joillakin ihmisillä suu kuivuu edelleen laitteen käytöstä huolimatta.
  • Elintapojen muutokset. Kuivan suun välttämiseksi voi tehdä monenlaisia elämäntapamuutoksia. Näihin kuuluvat esimerkiksi selällä nukkumisen välttäminen, runsas veden juominen, alkoholijuomien välttäminen sekä ilmankostuttimen käyttäminen.
  • Leikkaus. Vaikeammissa tapauksissa myös leikkaus on vaihtoehto – tosin yleensä viimeinen sellainen. Uniapnealeikkauksessa hengitysteitä levennetään poistamalla ylimääräistä kudosta.
Kommentoi »