Yhdysvaltalaistutkijoiden kehittämä laite stimuloi sähköisesti kielen liikehermoa unen aikana ja siten laajentaa ja vakauttaa hengitysteitä ja helpottaa hengittämistä. Kielen hermoon kirurgisesti laitettavan elektrodin lisäksi potilaisiin asennetaan hengitystä tarkkaileva mittari kylkilihasten väliin sekä varsinainen stimulaattorilaite solisluun alle. Potilaat voivat itse laittaa laitteen päälle yöksi.
Nyt julkaistussa tutkimuksessa laite asennettiin 126 kohtalaista tai vakavaa obstruktiivista uniapneaa sairastavalle keskimäärin 55-vuotiaalle potilaalle.
Kun potilaiden oireet arvioitiin uudelleen vuoden hoidon jälkeen, heistä kaksi kolmannesta koki niiden lievittyneen huomattavasti. Mittausten perusteella yölliset hengityskatkokset vähenivät monilla 70 prosenttia, minkä lisäksi kuorsaaminen, päiväväsymys ja muut uniapnean haitat lieventyivät myös potilailla, joiden hengityskatkokset eivät vähentyneet yhtä paljon.
Tulokset ovat hyvin rohkaisevia etenkin, koska tutkimukseen osallistuneet potilaat eivät pystyneet käyttämään yläpainehengityshoitoa, joka on paras nykymenetelmistä. Lähes 90 prosenttia potilaista käytti stimulaattoria joka yö koko tutkimuksen ajan.
Tätä ennen uniapnean hoidossa ei ole käytetty kirurgisesti kehoon asennettavia laitteita, jotka vaikuttavat uniapnean kannalta keskeisiin lihaksiin ja sitä kautta ylähengitysteiden ahtautumiseen.
Uutispalvelu Duodecim
Lähde: NEJM 2014
Copyright Duodecim 2014
Lue myös: