Terve.fi

Sosiaalinen media koettelee teinien mielenterveyttä

Sosiaalinen media koettelee teinien mielenterveyttä
Jatkuva sosiaalisen median käyttö voi aiheuttaa teineillä uniongelmia, masennusta ja ahdistusta.
Julkaistu: 18.9.2015

Jos teini-ikäinen kokee, että hänen on oltava jatkuvasti osallistumassa keskusteluihin sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa tai Twitterissä, kärsii hän todennäköisemmin uniongelmista, masennuksesta ja ahdistuksesta kuin ne nuoret, joilla ei ole tarvetta olla jatkuvasti sosiaalisen median parissa, uutisoi WebMD.com.

Tulokset sosiaalisen median vaikutuksesta teineihin saatiin brittien tekemästä kyselytutkimuksesta, johon osallistui 470 teini-ikäistä. Kyselyssä selvitettiin, miten jatkuva osallistuminen sosiaaliseen mediaan vaikuttaa nuorten emotionaaliseen terveyteen.

– Murrosikä on aikaa, jolloin teini on alttiimpi masennukselle ja ahdistukselle, ja huono unenlaatu voi vaikuttaa näiden ongelmien kehittymiseen. Siksi on tärkeää, että ymmärrämme, miten sosiaalisen median käyttö vaikuttaa nuoriin, kommentoi tutkimusta johtanut psykologi Heather Cleland Woods Glasgow’n yliopistosta.

Öinen käyttö haitallisinta

Tutkijoiden mukaan sosiaalista mediaa käyttää maailmanlaajuisesti noin 90 prosenttia teineistä. Yksistään Facebookilla on lähes 1,5 miljardia käyttäjää ja Twitterillä yli 300 miljoonaa. Erilaisista tutkimuksista saadaan jatkuvasti lisänäyttöä siitä, miten sosiaalisen median käyttö vaikuttaa hyvinvointiin – etenkin teinivuosina.

Uudessa tutkimuksessa selvisi, että mitä enemmän teinit käyttävät sosiaalista mediaa ja mitä enemmän he olivat mukana siinä emotionaalisesti, sitä korkeampi oli huonon unen, masennuksen ja ahdistuksen riski. Erityisen negatiivinen vaikutus oli sosiaalisen median käytöllä öiseen aikaan.

Tutkijat myöntävät, ettei selvää syy-seuraussuhdetta sosiaalisen median ja mielenterveyden heikkenemisen väliltä ole löytynyt. Kyse voi olla myös siitä, että jo valmiiksi ahdistuneet ja masentuneet teinit etsivät lohtua ja apua sosiaalisesta mediasta, mikä on saattanut vaikuttaa tutkimustuloksiin.

Lähde: WebMD.com

Kommentoi »