Terve.fi

Tämä on sosiaalisen median nurja puoli

Tämä on sosiaalisen median nurja puoli
Valitettavan moni lapsi ja nuori kohtaa sosiaalisessa mediassa kiusaamista, eikä osaa tai halua kertoa siitä kenellekään.
Julkaistu: 24.6.2015

Uuden katsauksen mukaan nettikiusaamista tapahtuu kaikkialla: noin yksi viidestä teinistä on kokenut joskus kiusaamista sosiaalisessa mediassa, uutisoi U.S. News.

Vaikka kiusaamisen määrä vaihtelee paikkakunnittain, yksi asia pätee kaikkialla – useimmat nettikiusatut ovat alttiimpia masennukselle, he ovat yleensä tyttöjä ja nettikiusaaminen saa useimmiten alkunsa ihmissuhteista.

Katsausta johtaneen tutkijan Michele Hammin mukaan nettikiusatut nuoret eivät yleensä halua kertoa ongelmastaan kenellekään.

– Olisi kuitenkin tärkeää, että asiaan voitaisi puuttua. Osallistumista tarvitaan sekä nuorelta itseltään, hänen vanhemmiltaan, koulultaan ja terveydenhuollon ammattilaisilta.

Haitallinen sosiaalinen media?

Katsaus tehtiin, koska tutkijat halusivat ymmärtää paremmin nettikiusaamista. Katsausta varten nettikiusaaminen määriteltiin sosiaalisessa mediassa tapahtuvaksi kiusaamiseksi. Yksityisiä, esimerkiksi tekstiviestein käytyjä keskusteluja ei laskettu katsauksessa nettikiusaamiseksi.

– Halusimme selvittää, onko todisteita siitä, että sosiaalisesta mediasta on haittaa nuorille, ja jos näin on, miten ongelmia voitaisiin ehkäistä tulevaisuudessa, sanoo Hamm.

Tutkijat tarkastelivat 36 tutkimusta, joista melkein kaikki oli tehty Yhdysvalloissa. Näiden tutkimusten pohjalta tutkijat havaitsivat, että keskimäärin 23 prosenttia nuorista kertoi joutuneensa kiusatuksi netissä.

Erityisen ikävää kiusaamista

Asiantuntijat pitävät sosiaalisessa mediassa kiusaamista erityisen vahingollisena uhrille, koska yksityiset viestit voi estää, mutta julkista nöyryyttämistä on vaikea piilottaa. Sosiaalisessa mediassa kiusaamisella on myös paljon suurempi yleisö kuin yksityisemmällä kiusaamisella.

Hammin mukaan nuoret eivät usein tiedä, miten nettikiusaamiseen voisi puuttua, eivätkä siksi kerro siitä kenellekään.

– Nuorille pitää kertoa paremmin, mitä he voivat tällaisessa tilanteessa tehdä, eli kehen voi ottaa yhteyttä. Tämä on tärkeää tietoa sekä kiusatuille että niille, jotka todistavat kiusaamista.

Kommentoi »