Terve.fi

Alzheimerin tauti voi olla tarttuva

Alzheimerin tauti voi olla tarttuva
Monipuolisten varmistavien tutkimusten jälkeen tutkijat päätyivät siihen, että potilaat olivat saaneet myös Alzheimerin taudin tartunnan kasvuhormonivalmisteesta. Koskaan aikaisemmin Alzheimerin taudin ei ole todettu tarttuvan. Lue lisää.
Julkaistu: 16.9.2015

Alzheimerin tauti on muistisairaus, jonka esiintyvyys lisääntyy iän myötä. Aivoihin kertyy amyloidiplakkeja, jotka vaurioittavat hermoston toimintaa. Taudin syytä ei tiedetä. Pari prosenttia 65-67-vuotiaista ja yli 85-vuotiaista jopa 35 prosenttia sairastaa Alzheimerin tautia. Alzheimerin tauti alkaa muistin heikentymisellä. Kun sairaus etenee, heikentyvät kielelliset toiminnot ja organisointikyky, mikä vaikeuttaa vähitellen elämää. Taudin eteneminen on yksilöllistä, mutta se johtaa kuolemaan yleensä 10-12 vuoden kuluessa.

Nature tiedelehden mukaan brittiläiset tutkijat havaitsivat yllättäen kahdeksan keski-iässä kuolleen potilaan aivoissa Alzheimerin taudin muutoksia. He kaikki olivat saaneet 20-30 vuotta aikaisemmin kuolleiden ihmisten aivolisäkkeestä valmistettua kasvuhormonivalmistetta. Heillä kaikilla kuoleman oli aiheuttanut Creutzfeldt-Jacobin tauti, jonka aiheuttavan prioniproteiinin on jo pitkään tiedetty leviävän kasvuhormoniuutteen välityksellä. Alzheimerin tauti oli siksi näillä potilailla täydellinen yllätys. Kellään heistä ei ollut Alzheimerin taudille altistavia geenejä eikä muitakaan riskitekijöitä. Monipuolisten varmistavien tutkimusten jälkeen tutkijat päätyivät siihen, että potilaat olivat saaneet myös Alzheimerin taudin tartunnan kasvuhormonivalmisteesta. Koskaan aikaisemmin Alzheimerin taudin ei ole todettu tarttuvan.

Vuosina 1959-1985 maailmassa hoidettiin ainakin 30 000 potilasta kuolleiden ihmisten aivolisäkkeestä eristetyllä kasvuhormonilla. Yleensä lääkettä annettiin lihakseen pikkulapsilla, joiden kasvu oli syystä tai toisesta hidastunut. Vuoteen 2012 mennessä runsaat 200 näistä potilaista on kuollut Creutzfeldt-Jacobin tautiin, jonka siis tiedetään tarttuvan. Kuinka moni on saanut Alzheimerin taudin tartunnan, sitä tutkijat eivät vielä tiedä. Koska Alzheimerin taudin itämisaika on pitkä, on mahdollista että ihmisperäistä kasvuhormoniuutetta saaneita saattaa tulevaisuudessa sairastua Alzheimerin tautiin. Ihmisperäisten kasvuhormoniuutteiden käyttö loppui 1985 eli sen jälkeen käytetyt kasvuhormonit eivät aiheuta tautiriskiä.

Tutkijat kysyvät, voiko Alzheimerin tauti tarttua ehkä muitakin reittejä. Tämä edellyttäisi, että aivojen amyloidiplakkia siirtyy tavalla tai toisella suoraan ihmisestä toiseen. Tällaiset tilanteet ovat tuiki harvinaisia. Meillä tavallisilla kadun tallaajilla ei siis ole tartuntavaaraa eikä näin ollen myöskään ole syytä huoleen.

Lue lisää:

1 kommentti