Terve.fi

Ei tartte auttaa? Eivätkö lääkäri ja hoitaja ole kollegoita?

Ei tartte auttaa? Eivätkö lääkäri ja hoitaja ole kollegoita?

Joo joo, onhan tämä kuultu. Kollegiaalisuusvuosi siellä ja -ohjeet täällä… Kyllähän kollegiaalisuudesta puhutaan – mutta mitä se tarkoittaa minun työssäni? Ja tartteeko auttaa?
Teksti Sanna Tarvainen
Mainos

Joo joo, onhan tämä kuultu. Kollegiaalisuusvuosi siellä ja -ohjeet täällä… Kyllähän kollegiaalisuudesta puhutaan – mutta mitä se tarkoittaa minun työssäni? Ja tartteeko auttaa?

Sattuman kauppaako vai jotain aivan muuta? Mutta kun jokin aika sitten Lääkäriliitossa työstettiin kollegiaalisuusohjeita, tehtiin parin korttelin päässä Sairaanhoitajaliitossa samaa. Molemmissa taloissa päädyttiin samaan ratkaisuun: käsitellään tässä vaiheessa kollegiaalisuutta oman ammattikunnan sisällä.

Mutta missä on ammattikuntien välinen kollegiaalisuus? Näin joutui arkkiatri Risto Pelkonen huomauttamaan, kun Lääkäriliiton ohjeet julkistettiin. Eikö lääkäri voi olla hoitajan kollega ja toisinpäin? Tai eikö sairaalan fysioterapeutti ole samassa paikassa työskentelevän lähihoitajan kollega?

Ei kyse kuitenkaan ollut siitä, että olisi unohdettu laaja kollegiaalisuus, eri ammattiryhmien välinen kollegiaalisuus. Aihetta oli vain jouduttu käytännön syistä rajaamaan. Toki ymmärrettiin se, että kollegoiksi voidaan käsittää kaikki he, jotka työskentelevät saman tavoitteen eteen. Ja terveydenhuollossahan tavoite lienee usein kirkas: paras mahdollinen hoito potilaalle.

Näitä kuvioita muistelee dosentti, yliopistonlehtori Mari Kangasniemi Itä-Suomen yliopistosta MediCongress Oulu 2015 tapahtumassa. Kangasniemellä on myös sairaanhoitajan koulutus.

On sillä myös välinearvoa

Kangasniemi ajattelee, että kollegiaalisuus voidaan nähdä esimerkiksi itseisarvona tai välinearvona jonkin tavoitteen saavuttamiseksi. Välinearvo on jäänyt ehkä vähemmälle huomiolle, kun on ajateltu kollegiaalisuutta sinällään ja itsessään hyvänä, välttämättömänä asiana, hän hahmottaa. Kollegiaalisuudella voi nähdä kuitenkin selkeän välinearvon siinä, että sen avulla pyritään saavuttamaan terveydenhuollon tavoitteet.

Ei voi vedota siihen, ettei huvita

Kangasniemi muistuttaa, että itse asiassa monet lait velvoittavat terveydenhuollon työntekijöitä kollegiaalisuuteen. Kangasniemen esityksen otsikko ”Ei tartte auttaa?” ei tavallaan ole edes mahdollinen. Kangasniemi hoksauttaa, ettei ole kyse siitä, huvittaako auttaa vai ei, vaan yhteinen tehtävä terveydenhuollossa edellyttää ammattien välistä yhteistyötä. Ja yhteistyön yksi ulottuvuus on kollegiaalisuus.

”Minua arvostetaan ja teemme päätökset yhdessä”

Kertokaa esimerkkejä siitä, miten eri ammattiryhmien välinen kollegiaalisuus näkyy käytännössä?

Teen ylihoitajana paljon yhteistyötä lääkärikollegan, vastuualuejohtajan kanssa. Minua kunnioitetaan ja minulta kysytään aina. Me teemme yhteisiä päätöksiä. Minusta se on hienoa kollegiaalisuutta, sanoo suuren yliopistosairaalan ylihoitaja MediCongressin yleisölle.

- Mutta olemmeko me sairaanhoitajat ja hoitotyön esimiehet kollegiaalisia intrakollegiaalisessa mielessä, esimerkiksi toista osastoa kohtaan? Jos on vaikka tiukka tilanne ja pitää saada potilaita toiselle osastolle: missä menevät kollegiaalisuuden rajat?

Näin herättelee kysymyksiä muuan toinen kollega.

Lue myös:

Työkyky 

Onko tulevaisuuden lääkäri tälläinen?

Lääkärien keskipalkat ovat tässä

Julkaistu: 1.9.2015