Terve.fi

Lasten päänsäryt lisääntyvät kouluun palatessa

Lasten päänsäryt lisääntyvät kouluun palatessa
Muun muassa stressi ja unirytmin muutokset vaikuttavat lasten päänsärkyjen lisääntymiseen.
Julkaistu 18.8.2015

Uuden tutkimuksen mukaan kouluun palaaminen lisää lasten päänsärkyjä. Tutkijat uskovat syyn olevan muun muassa koulustressissä sekä unirytmin muutoksessa, uutisoi CBS News.

Yhdysvaltalaistutkijat analysoivat noin 1 300 lasta, jotka olivat käyneet päivystyksessä vuosina 2010–2014. He havaitsivat 5–18-vuotiaiden lasten päänsärkytapausten pysyttelevän samoissa lukemissa suurimman osan ajan vuodesta, mutta syksyisin tapaukset lisääntyivät yli 31 prosentilla.

– Stressillä on suuri merkitys lasten ja teinien päänsäryissä. Me olemme huomanneet sen ja niin ovat vanhemmatkin, ja koulu on iso stressitekijä lasten elämässä, kommentoi tutkimusta johtanut lääkäri Ann Pakalnis Nationwide Children’s Hospitalista.

Näin ehkäiset päänsäryn

Tutkijoiden mukaan muita päänsärkyä lisääviä tekijöitä ovat muun muassa lisääntyneet aktiviteetit koulupäivän jälkeen, aterioiden väliin jättäminen ja liian vähäinen veden juominen. Myös liikunnan puute ja liiallinen ruudun tuijottelu voivat lisätä lasten päänsärkyjä.

Päänsäryt ovat kuitenkin monissa tapauksissa ehkäistävissä, sanovat asiantuntijat. Alle on listattu neljä vinkkiä, joiden avulla lapsen päänsäryn voi välttää:

  • Kolme tasapainoista ateriaa päivässä.
  • Riittävästi nesteitä (mutta kofeiinia ja urheilujuomia pitää välttää)
  • Riittävästi unta öisin. Päivätorkkuja pitää välttää.
  • Minimoi stressi lapsen päivästä.

Suhtaudu vakavasti

Yhdysvaltalaisen National Sleep Foundationin mukaan 6–13-vuotiaan lapsen pitäisi nukkua 9–11 tuntia yössä ja vanhempien lasten 8–10 tuntia yössä.

Lisäksi asiantuntijat neuvovat ottamaan vakavasti oireet, jotka voivat olla merkki jostakin vakavammasta sairaudesta. Näihin kuuluvat äkillinen, vakava päänsärky tai muutokset siinä, miltä päänsärky tuntuu. Hyvä nyrkkisääntö on ottaa yhteyttä lääkäriin silloin, jos päänsärky häiritsee lapsen normaalia päivärutiinia.

Lähde: CBS News

1 kommentti