Terve.fi

8 yllättävää syytä päänsäryn taustalla

8 yllättävää syytä päänsäryn taustalla
Julkaistu 1.10.2010

Lukuisat tekijät voivat laukaista päänsäryn. Kaiken lisäksi se, mikä laukaisee päänsäryn yhdellä, ei välttämättä aiheuta mitään oireita toisella – ei vaikka hän olisi päänsärkyyn taipuvainen.

Kaikkein yleisimmät päänsäryn aiheuttajat voidaan kuitenkin listata suhteellisen kattavasti. Seuraavassa Msn:n luettelo 8 tavallisesta, mutta osin yllättävästäkin tekijästä, jotka saattavat pakottaa päätäsi.

1. Orgasmi

Useimmiten seksiin liittyvä pääkipu on samaa, ylirasituksesta johtuvaa pääkipua, jota esimerkiksi lenkkeilijät ja painonnostajat toisinaan tuntevat. Seksin yhteydessä pääkipu voi voimistua esileikin vaimeasta orgasmivaiheen viiltävään kipuun tai se voi iskeä yhtäkkiä orgasmin yhteydessä.

Hyvin harvoin kyse saattaa olla kasvaimesta tai valtimon pullistumasta, mutta onneksi seksiin liittyvä päänsärky on useimmiten harmitonta.

2. Luonne

Tietyt luonteenpiirteet voivat niin ikään laukaista pääkivun. Erityisen herkkiä päänsärylle voivat olla muun muassa jäykät, pidättyväiset ja itsepäiset ihmiset.

Kuulostaako tutulta? Rentoutuminen saattaa auttaa pääkipuihisi, joten laita rentoutus cd pyörimään tai marssi joogatunnille.

3. Ylipaino

Tuoreen tutkimustuloksen mukaan jo entisestään pitkään ylipainon haittavaikutusten listaan pitäisi lisätä vielä yksi uusi ongelma: päänsärky.

Tutkimuksessa havaittiin, että lievästi ylipainoisten naisten päätä särkee 35 prosenttia todennäköisemmin kuin normaalipainoisilla. Vakavasti ylipainoisilla (painoindeksi 40-45) päänsärkyriski on jo 80 prosenttia suurempi.

4. Maalausprojekti

Vaikka monet maalit eivät enää tuoksahda niin pahasti kuin vielä joitain vuosia sitten, on maalausurakan yhteydessä ensisijaisen tärkeää huolehtia hyvästä ilmanvaihdosta.

Maalinkatkuisessa tilassa alkaa sitkeimpienkin sissien päätä pakottaa – eikä maalihöyryjä ole hyvä hengittää muutenkaan.

5. Nestehukka

Helppo tapa olla trendikäs: pidä vesipulloa aina mukanasi. Ja muista myös juoda siitä!

Jos päästät itsesi kovin kuivaksi, voi päätäsi alkaa vihloa. Huikeita määriä vettä ei tarvitse lipittää, mutta keskimäärin itse kunkin tulisi juoda sitä noin 2-3 litraa vuorokaudessa. Jos määrä kuulostaa hurjalta, kannattaa ruokavalioon lisätä hedelmiä ja vihanneksia. Niistä saa paitsi kuituja ja vitamiineja, myös vettä kätevässä muodossa.

6. Kahvi

Pieni määrä kahvia saattaa helpottaa pääkipua, mutta useampi mukillinen saattaa laukaista kivun tai voimistaa sitä entisestään.

Jos havaitset kahvin olevan syypää päänsärkyysi, pyri vähentämään kahvittelujasi kahteen kertaan viikossa.

7. Vähäinen liikunta

Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan vain vähän liikuntaa harrastavat kärsivät useammin päänsärystä kuin säännöllisesti liikkuvat.

Maratonia ei tarvitse jaksaa, vaan riittää kun pyrit liikkumaan 20-30 minuuttia päivittäin. Toisaalta liika treenaaminenkin saattaa aiheuttaa pääkipua, joten kohtuutta ja malttia mukaan.

8. Huonot ruokailutottumukset

Ruokailutapasi saattavat olla pääkipujesi takana kahdestakin eri syystä. Ensinnäkin päänsärkyä voi aiheuttaa se, jos ruokailuvälisi ovat liian pitkiä.

Toisaalta tietyt ruoka-aineet voivat laukaista pääkipua. Jokaisen elimistö tietenkin reagoi yksilöllisesti, mutta seuraavien ruoka-aineiden tiedetään aiheuttavan päänsärkyä poikkeuksellisen monille:

• punaviini

• olut

• suklaa

• hapankaali

• prosessoitu liha (pepperoni, salami…)

Näillä sen sijaan on havaittu päänsärkyä ehkäisevää vaikutusta:

• pinaatti

• tofu ja valkoiset pavut

• kala- ja oliiviöljy

• auringonkukan ja kurpitsan siemenet

• kauraleseet

Lähde: Msn Health

Kommentoi »