Terve.fi

Ruusufinni saa posket helottamaan

Ruusufinni saa posket helottamaan
Herkästi punastelevat kasvot, poskille ja nenänpäähän ilmaantuvat näppylät, ihon pinnassa risteilevät hiusverisuonet. Kuulostaako tutulta? Nämä kaikki ovat tyypillisiä ruusufinnin oireita.
Teksti
Julkaistu: 5.8.2015

Lievät muodot tavattoman yleisiä

Ruusufinni eli rosacea on tuiki tavallinen yli kolmikymppisten ihosairaus, jota esiintyy niin naisilla kuin miehillä. Sen ilmentymisellä tiedetään olevan tekemistä perinnöllisen taipumuksen, talirauhasten toiminnan sekä sukupuolihormonien kanssa. Tautia ei esiinny lapsilla. Tavallisesta aknesta poiketen ruusufinnissä näppylöitä ei kehity selkään eikä sen taudinkuvaan kuulu mustapäät tai ihon kiusallinen talivuoto. Auringonvalo on rosaceaa hankaloittava tekijä, ja esiintymishuippuja tavataan etenkin alkukesäisin.

Rosacean lievin muoto on suomalaisilla vaaleaihoisilla tavattoman yleinen. Siinä ihon pintaan on kehittynyt suurentuneita hiussuonia, joita läheltä tarkastellessa näkee risteilevän poskipäissä, nenässä ja muilla kasvojen kuperilla pinnoilla. Tästä muodosta käytetään myös termiä couperosaiho. Äärilämpötilat, jännitys, vahvat aromit sekä alkoholi punastuttavat couperosan herkästi. Ärsyttäviä tekijöitä onkin hyvä oppia karttamaan – toistuva punastelu kun kasvattaa hiussuonia vain entisestään.

Taudin edetessä iholle alkaa kehittyä näppylöitä. Rosaceanäpyt muistuttavat tavallista aknea, ja niiden koko vaihtelee nuppineulanpäästä jopa reiluun senttimetriin. Mukaan voi tulla silmäoireita: ruusufinnin toinen ilmenemispaikka on luomirauhaset. Luomirajat voivat näppylöitä ja punoittaa, ja silmät tuntua ärtyneiltä. Harvinainen ruusufinnin muoto on ns. rinofyyma eli muhkuranenä. Siinä raju tulehdus saa nenänpään pysyvästi syvänpunaiseksi ja perunamaisen turvonneeksi.

Myös käsikaupasta löytyy tehokasta apua

Rosaceaan on tarjolla monenlaista hoitoa. Tärkeää on varoa punastuttavia ruokia ja juomia, liian kovia löylyjä, pakkasviimaa ja vaurioittavaa auringonvaloa. Useilla kosmetiikkavalmistajilla on couperosaihoisille oma tuotesarjansa. On syytä löytää miellyttävä peitevoide, jonka turvin sosiaalinen kanssakäyminen mahdollistuu, ilman että joutuu murehtimaan näppylöitään ja arvaamatonta punastelua. Jotkut turvautuvat laserhoitoihin, joiden avulla ailahtelevat pintasuonet on mahdollista häivyttää tyystin.

Kortisonivoiteet eivät auta, vaan saattavat jopa pahentaa ruusufinnin. Sen sijaan käsikaupasta saatavilla metronidatsolivoiteilla on todistettava teho näppylöintiin. Hankalammissa tapauksissa lääkäri voi kirjoittaa suun kautta otettavan antibioottikuurin. Reseptillä on saatavana myös brimonidiinigeeliä, joka hillitsee pintaverisuonten laajentumista. Siitä on apua niin jatkuvaan kuin myös kohtauksittaiseen couperosapunasteluun. Viimeistään ihotautilääkäreiden määräämä, tavallisessa aknessakin erittäin tehokas, suun kautta otettava isotretinoiinikuuri parantanee rosacean.

Ruusufinnin silmäoireita hoidetaan luomireunan puhdistuksin sekä erilaisilla kostutus- ja lääketipoilla. Jos ne eivät auta riittävästi, on suun kautta otettava antibiootti kelpo hoito myös silmärosaceassa. 

Kirjoittaja on ihotautien ja allergologian erikoislääkäri

Kommentoi »