Terve.fi

Voiko superbakteerin saada kaupan lihatuotteesta?

Voiko superbakteerin saada kaupan lihatuotteesta?
Onko mahdollista saada superbakteeri kaupan lihatuotteista? Mistä tuotteista superbakteerin voi saada?
Teksti

25.7.2015

Moniresistentin superbakteerin voi mahdollisesti saada kaupan lihatuotteista, kerrotaan useiden yliopistojen yhdessä tekemässä tutkimuksessa.

Milken-instituutin johtama tutkimus on ensimmäinen, joka on yhdistänyt klebsiellan tartuttaman ruoan virtsatie- ja veri-infektioihin.

Voi olla vaarallinen kuluttajalle

Clinical Infectious Diseases lehdessä julkaistusta tutkimuksesta käy ilmi, että päivittäistavarakauppojen lihatuotteet voivat altistaa ihmisiä klebsiella-suvun bakteerille. Näitä lihatuotteita olivat kana, kalkkuna sekä sianliha.

Tutkimus saattaa johtaa ruokatuotteiden tarkempaan bakteeriseulontaan.

– Tämä on ensimmäinen tutkimus, jonka mukaan on mahdollista, että kuluttajat altistuvat lihatuotteista saadulle potentiaalisesti vaaralliselle klebsiellalle, kertoo tutkimusta johtanut tohtori Lance B. Price George Washingtonin yliopiston Milken-instituutin tiedotteessa.

Lihatuotteissa samankaltaista bakteeria

Tutkijat vertasivat lihasta eriytettyjä klebsiella pneumoniae isolaatteja ihmisestä otettuihin näytteisiin. Näytteet olivat arizonalaisen kaupan lihatuotteista sekä samalla alueella infektiosta kärsivien ihmisten virtsa- ja verinäytteistä. Tuloksista selvisi, että 47 prosenttia 508 lihatuotteesta sisälsi klebsiellaa, josta monet kannat olivat antibiooteille resistenttejä.

Samaan aikaan selvisi myös, että saman alueen 1728 positiivisesta virtsatie- ja veri-infektioviljelmästä 10 prosenttia sisälsi klebsiellaa.

Tutkijoiden tekemästä DNA:n sekvensoinnista selvisi, että lihatuotteissa ja ihmisten näytteissä ilmenneen klebsiellan isolaatit olivat lähes identtisiä.

Antibioottiresistenssi on ongelma

– Ajattelemme, että tällaista organismia ihminen kantaa luonnostaan tai saa sen ympäristöstä. Tutkimuksemme osoittaa, että sen voi saada myös syömästämme ruoasta, toteaa lääketieteen tohtori James R. Johnson Minnesotan yliopistosta.

Milken-instituutin tutkija Price huolestuu siitä, että nyt meillä on taas yksi lääkeresistentti taudinaiheuttaja ruoassamme.

Tutkijat halusivat tuoda esille antibioottiresistenttien infektioiden ja ruoantuotannossa käytettävien antibioottien yhteyden.

Pricen mukaan on ainakin yksi merkittävä keino ehkäistä antibioottiresistenttien bakteerien leviämistä: vähentämällä antibioottien käyttöä ruoantuotannossa.

Mikä ihmeen klebsiella pneumoniae?

Klebsiella pneumoniae on klebsiella-sauvabakteerisukuun kuuluva bakteeri. Suvun bakteerit ovat yleisiä ihmisen suolistossa. K. pneumoniae on tavallinen infektioiden aiheuttaja.

Kyseinen bakteeri on luokilteltu CPE- sekä ESBL-bakteeriksi, sillä se on vastustuskykyinen tavallisesti hoidossa käytetyille antibiooteille. ESBL tarkoittaa sitä, että bakteeri kykenee tuottamaan antibiootteja pilkkovia entsyymejä.

THL:n mukaan CPE- ja ESBL-bakteerit voivat tarttua terveydenhoitolaitoksessa. Tartuntoja pyritään Suomessa ehkäisemään kaikin keinoin.

Yleisin bakteerin aiheuttama vaiva on virtsatieinfektio. Muita ovat erilaiset vatsanalueen infektiot ja keuhkoinfektiot.

Lähteet:

THL – Infektiotaudit: CPE, ESBL

Encyclopædia Britannica: Klebsiella

Kommentoi »