Terve.fi

Monella ikääntyneellä yleinen sydämen rytmihäiriö tietämättään

Monella ikääntyneellä yleinen sydämen rytmihäiriö tietämättään

Tutkimuksessa eteisvärinäseulontoihin kutsuttiin 13 000 ruotsalaista 75–76-vuotiasta, joista 7 200 osallistui tutkimukseen. Jos osallistujan sydänsähkökäyrämittauksissa löytyi eteisvärinää, heillä aloitettiin asiaankuuluva verenohennuslääkitys.

Seulonnoissa aiemmin diagnosoimaton eteisvärinä löytyi kolmelta potilaalta sadasta ja osalla potilaista se löytyi jo ensimmäisissä mittauksissa. Osallistujista vajaat 700 oli saanut eteisvärinädiagnoosin jo aiemmin, mutta heistä osa ei silti käyttänyt verenohennuslääkkeitä. Lopulta hoitamatonta eteisvärinää sairasti viisi sadasta seulontoihin osallistuneesta, ja heistä valtaosalla aloitettiin lääkitys seulontojen ansiosta.

Ruotsalaiset pitävät tuloksiaan tervetulleina ja uskovat eteisvärinän massaseulontojen tunnistavan merkittävän osan hoitamatonta eteisvärinää sairastavista 75–76-vuotiaista. Eteisvärinä altistaa aivohalvauksille, joten niiden toteaminen ja hoitaminen on tärkeää.

Eteisvärinä on yleisin rytmihäiriö ja sitä sairastaa noin joka kymmenes yli 65-vuotias. Eteisvärinän oireita ovat mm. sydämen tykytys, hengenahdistus ja väsymys. Väestön ikääntymisen myötä eteisvärinöiden uskotaan yleistyvän lähivuosikymmeninä.

Tutkimus julkaistiin Circulation-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Julkaistu: 23.7.2015
Kommentoi »