Terve.fi

Kohtuullinen juominen altistaa rytmihäiriöille

Kohtuullinen juominen altistaa rytmihäiriöille
Julkaistu: 5.10.2012
Tutkimus ei ole ensimmäinen, joka yhdistää kohtuullisen juomisen rytmihäiriöihin, joka tunnetaan myös eteisvärinänä. Lääkärit ovat myös jo kauan tienneet, että humalahakuinen juominen voi aiheuttaa rytmihäiriöitä.
Kohtuullisen juomisen kanssa yhteys rytmihäiriöihin ei kuitenkaan ole yhtä selvä kuin humalahakuisessa juomisessa. Yleisesti ajatellaan, että yksi tai kaksi drinkkiä päivässä voi suojata sepelvaltimotaudilta. Kohtuullisen juomisen ei ole kuitenkaan havaittu vähentävän rytmihäiriöitä, ja itse asiassa uudet tulokset viittaavat siihen, että jo sydäntautia sairastavilla kohtuullinen alkoholinkäyttö voi lisätä eteisvärinätapauksia.
Kanadalaistutkimukseen osallistui yli 30 000 vanhempaa aikuista, jotka kärsivät joko ateroskleroosista, halvauksesta tai diabetekseen liittyvistä komplikaatioista, kuten munuaistaudista. Useimmilla oli myös sepelvaltimotauti.
Noin reilun viiden vuoden aikana satunnaisesti tai ei lainkaan alkoholia juoville ihmisille kehittyi eteisvärinä noin 1,5 prosentin vuositahdilla. Kohtuullisesti juovilla taht oli 1,7 prosenttia ja runsaasti alkoholia käyttävillä vastaava luku oli 2,1 prosenttia.
Tutkijat ottivat huomioon myös muut riskitekijät, kuten iän, painon ja tupakointitavat. Näistä huolimatta kohtuullinen alkoholinkäyttö oli silti yhteydessä 14 prosenttia suurempaan eteisvärinäriskiin.
Kommentoi »