Terve.fi

Yllättävä lääke paransi parantumattoman ihotaudin

Yllättävä lääke paransi parantumattoman ihotaudin

Yalen yliopiston tutkijat ovat onnistuneet hoitamaan ihmisiä, joilla on parantumaton atooppinen ihottuma.
Mainos

Yalen yliopiston tutkijat ovat onnistuneet hoitamaan ihmisiä, joilla on parantumaton atooppinen ihottuma. Koehenkilöiden ekseema vaihteli lievästä vaikeaan.

Tutkimustulokset ovat avanneet ovet uusille potentiaalisille ekseeman hoitokeinoille.

Lääke nivelreumaan

Ekseema on krooninen sairaus, joka on toistuva ja aiheuttaa vaikeaa kutinaa. Tautiin liittyy myös esimerkiksi punoitusta, tulehdusta sekä raapimajälkiä.

Tutkijat onnistuivat hoitamaan ekseemasta kärsiviä ihmisiä nivelreumaan tarkoitetulla lääkkeellä. Samaisella tofacitinib citrate lääkeaineella on vastikään onnistuttu hoitamaan myös kahta muuta ihotautia: valkopälviä ja pälvikaljua.

Tutkijat raportoivat, että lääke johti dramaattisiin positiivisiin muutoksiin kuudella koehenkilöllä, jotka kärsivät ekseemasta, eivätkä olleet aiemmin saaneet toimivaa hoitoa.

Suuri helpotus koehenkilöille

Hoidon aikana kaikki kuusi koehenkilöä raportoi kutinan vähentyneen huomattavasti. Myös ihon punaisuus ja paksuuntuneisuus väheni.

Hoitoa saaneet yksilöt eivät olleet vain tyytyväisiä tuloksiin, vaan olivat helpottuneita, sillä kykenivät olemaan itsevarmoja omasta ihostansa ensimmäistä kertaa vuosiin, kertoo dermatologian apulaisprofessori Brett King Yalen yliopiston tiedotteessa.

Tutkimuksesta käy ilmi, että uudet tuulet saattavat puhaltaa lähitulevaisuudessa ekseeman hoidossa.

- Olen toiveikas siitä, että olemme astumassa aivan uudelle ekseeman hoidon aikakaudelle, King jatkaa.

Lähteet:

Journal of the American Academy of Dermatology

Yale University

Käypä hoito: Atooppinen ekseema

Julkaistu: 21.7.2015