Sairaudet

Atooppinen ihottuma eli atooppinen ekseema

Atooppinen ihottuma on krooninen lasten ihottuma, jota ilmenee usein perheissä, joissa on esiintynyt allergiaa.

Teksti Toimitus
19.8.2011 Terve.fi

Atooppinen ihottuma on yleensä kuiva ja kutiava; iho muuttuu punaiseksi, ärsyyntyneeksi ja hilseileväksi. Raapiminen kutinan takia voi johtaa ihon rikkoutumiseen, josta seuraa sekundaarinen tulehdus ja arpeutumia.

Lapsen atooppinen ihottuma
Ihon rikkoutumisesta voi seurata tulehdus tai arpeutumia.

Katso video atooppisesta ihottumasta

Tali-ihottuma

Tali-ihottuma eli talivuoto.

Tali-ihottuma, myös tunnettu nimellä talivuoto, esiintyy alle 2-vuotiailla lapsilla, mutta erityisesti alle 3 kuukauden ikäisillä vauvoilla. Aiheuttajaa ei tunneta, mutta sen oletetaan olevan ihon talin erityksen ja hien tuottamisen häiriö. Toisin kuin atooppinen ihottuma, tämä ihottuma ei ole erityisen kutiava. Ihottuma on kuiva, punainen ja lievästi liuskainen. Talivuoto esiintyy usein paikallisesti kasvoissa, kaulassa, rinnassa, ihon poimuissa ja vaipan alueella. Vauvoille voi kehittyä kellertävää rupea päänahkaan. Tämä ihottuma häviää yleensä muutaman kuukauden kuluttua.

Kosketusihottuma

Kosketusihottumaa ilmenee, koska jotkut aineet kuten nikkeli, kosmetiikka, voiteet ja puhdistusaineet voivat ärsyttää ihoa ja aiheuttaa yliherkkyysreaktion. Iho alkaa punoittaa ja näyttää ärtyneeltä ja silloin tällöin syntyy kohollaan olevia näppylöitä tai rakkuloita niissä ihon kohdissa, jotka ovat olleet kosketuksissa vaivaa tuottavaan aineeseen. Ihottuma on usein kutiava, mutta voi myös olla kostea ja rakkulainen. Myrkkysumakin aiheuttama kosketusihottuma on yksi esimerkki kosketusihottumasta.

Vaippaihottuma

Vaippaihottuma on ärsytys, joka ilmenee vaippa-alueella, kun iho tulee kosteaksi, punoittavaksi ja ärtyy virtsasta ja ulosteesta. Tämä ärsytys voi saada aikaan ihossa pienen pieniä aukkoja, joiden kautta bakteerit ja sienet pääsevät hyökkäämään aiheuttaen sekundaaritulehduksen, joka pahentaa ihottumaa. 

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi