Sairaudet

Antibiootit voivat altistaa tälle lastentaudille

Antibiootit voivat olla syy nuorten ja lasten niveltulehdusten riskin kasvuun, kerrotaan tuoreessa yliopistotutkimuksessa.

20.7.2015 Terve.fi

Antibiootit voivat olla syy nuorten ja lasten niveltulehdusten riskin kasvuun, kerrotaan tuoreessa yliopistotutkimuksessa.

Kaksinkertainen riski

Rutgersin yliopiston tutkijat selvittivät, että lapsilla ja nuorilla, joille oli määrätty antibioottikuuri, oli suurempi riski sairastua niveltulehdukseen. Riski oli kaksinkertainen verrattuna heihin, jotka eivät olleet altistuneet antibioottilääkitykselle.

Aiemmat tutkimukset väittävät, että noin neljäsosa antibioottikuureista on turhia.

- Tutkimuksemme osoittaa, että tämä voi olla yksi uusi syy, miksi antibioottien liikakäyttöä tulisi välttää tilanteissa, joissa infektio voi parantua ilman lääkitystä, toteaa tutkija Daniel Horton Rutgersin yliopiston tiedotteessa.

Potkua aiemmista tutkimuksista

Tutkijat päätyivät tutkimaan antibioottien ja niveltulehdusten välistä yhteyttä, sillä aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että antibiootit voivat altistaa lapsia myös muille kroonisille sairauksille. Näitä ovat esimerkiksi tulehdukselliset suolistosairaudet.

Tutkimuksessa analysoitiin yhteensä 450 000 lapsen tietoja.

Horton huomauttaa, että tarvitaan vielä lisätutkimusta, jotta voidaan ymmärtää paremmin, mikä yhteys antibioottien käytöllä ja niveltulehduksella oikein on.

Tutkimuksen toteuttivat yhteistyössä Rutgersin yliopisto, Pennsylvanian yliopisto sekä Nemours A.I. duPont -lastensairaala.

Tutkimus julkaistiin Pediatrics-lehdessä ja sen rahoitti Yhdysvaltain terveysvirasto.

Lähteet:

Pediatrics

Rutgers University

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi