Terve.fi

Mustasukkaisuus voi johtaa alkoholiongelmiin

Mustasukkaisuus voi johtaa alkoholiongelmiin
Alkoholiongelmat ovat yleisempiä huonossa parisuhteessa elävillä.
Julkaistu: 16.7.2015
Huonolaatuisessa parisuhteessa olevilla on suurempi riski alkoholiongelmiin, väittää tuore yhdysvaltalainen tutkimus.

Mustasukkaisuus, itsetunto ja alkoholiongelmat

Ihmiset, jotka tarvitsevat parisuhdetta pönkittääkseen itsetuntoaan, hukuttavat muita todennäköisemmin surunsa alkoholiin, jos uskovat kumppaninsa pettävän.
Houstonin yliopistossa tehdyn tutkimuksen tarkoitus on auttaa ensimmäistä kertaa ymmärtämään yhteyttä kolmen tekijän välillä: mustasukkaisuuden, parisuhteesta riippuvan itsetunnon ja alkoholiongelmien.
- Me kaikki tunnemme mustasukkaisuutta jonkin verran. Monet ovat vähemmän ihanteellisissa parisuhteissa ja käyttävät alkoholia eri syistä, kertoo tutkimusta johtanut tohtori Angelo DiBello Elsevier-kustantamon tiedotteessa.

Alkoholi ja mustasukkaisuudesta selviäminen

Tutkimustuloksista käy ilmi, että ihmiset, joiden itsetunto riippuu parisuhteesta, turvautuvat alkoholiin selviytyäkseen mustasukkaisuuden kanssa.
Tulokset pätevät etenkin niiden kohdalla, jotka eivät ole niin tyytyväisiä ja sitoutuneita parisuhteeseensa. He myös tuntevat olevansa enemmän irrallaan kumppanistaan.
Kun ihmisen itsetunto on sidottuna parisuhteeseen, negatiivisten tapahtumien ja tunteiden vaikutus suurentuu. Tutkimus osoittaa, että kun henkilö kuvittelee kumppaninsa pettävän, voi hän ajautua käyttämään alkoholia selvitäkseen tilanteesta.

Yhteyden tutkiminen on tärkeää

DiBellon mukaan on tärkeää ymmärtää paremmin, että millaisia negatiivisia vaikutuksia mustasukkaisuuden ja parisuhteen yhteydellä voi olla henkilön juomistottumuksiin.
- Mielestäni on tärkeää, että ymmärretään millainen rooli mustasukkaisuudella on laajemmassa mittakaavassa ongelmakäyttäytymisen kannalta, hän lisää.
DiBello toivoo, että tulokset auttaisivat uusien apukeinojen kehittämisessä ja olisivat apu niille, jotka kamppailevat alkoholin sekä itsetunto- ja parisuhdeongelmien kanssa.
Lähteet:
1 kommentti