Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan masennus on yksi merkittävimmistä moderneista sairauksista maailmassa. Lisäksi American Journal of Clinical Nutritionissa julkaistussa tutkimuksessa on havaittu, että se mitä syömme, voi vaikuttaa masennuksen kehittymiseen, uutisoi Time.
Tutkijat halusivat selvittää, miten ruoat, joissa on paljon hiilihydraatteja eli paljon sokereita, vaikuttavat masennuksen todennäköisyyteen. He huomasivat, että mitä enemmän sokereita – erityisesti jalostettuja ja lisättyjä sokereita – ihminen syö, sitä todennäköisemmin hän kärsii masennuksesta. Toisaalta jotkin ruoat myös suojaavat masennukselta, kuten kuidut, täysjyvät, hedelmät, kasvikset ja laktoosi.
Vältä lisättyjä sokereita
Tutkimuksen mukaan juuri lisätyt sokerit lisäävätkin masennuksen todennäköisyyttä. Tutkijat eivät osaa sanoa tarkkaa syytä tähän, mutta he epäilevät lisättyjen sokereiden liiallisen syömisen aiheuttavan tulehduksia sekä sydän- ja verisuonitauteja, jotka ovat molemmat yhteydessä masennukseen.
Tutkijat toteavat, että lisätutkimuksia tarvitaan, jotta saadaan selville, pätevätkö tutkimustulokset kaikkiin väestöryhmiin. Kuitenkin jo nyt lääkäreiden kannattaisi keskustella ruokavaliosta masennuksesta kärsivien potilaiden kanssa.
Lähteet: