Terve.fi

Nuuska uhkaa nuorten suunterveyttä ja yleisterveyttä

Nuuska uhkaa nuorten suunterveyttä ja yleisterveyttä
Suomalaisten nuorten tupakointi ja juominen ovat vähentyneet, mutta positiivinen kehitys ei näy nuuskan käytössä. Nuuskan kokeilu ja käyttö ovat lisääntyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana.
1.7.2015

Suomalaisten nuorten tupakointi ja juominen ovat vähentyneet, mutta positiivinen kehitys ei näy nuuskan käytössä. Nuuskan kokeilu ja käyttö ovat lisääntyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Eniten nuuskaavat 18-vuotiaat pojat, joista 15 prosenttia käyttää nuuskaa päivittäin tai satunnaisesti. Tiedot käyvät ilmi sosiaali- ja terveysministeriön 30.6. julkistamasta Nuorten terveystapatutkimuksesta 2015.

– Nuuskalla on useita haitallisia vaikutuksia suunterveyteen ja yleisterveyteen. Silti moni luulee yhä virheellisesti nuuskan olevan vaaratonta ja jopa keino päästä tupakoinnista eroon, sanoo HLT, EHL Anna Maria Heikkinen.

Nuuska sisältää yli 2 500 kemikaalia, joista lähes 30 on syöpää aiheuttavia. Nikotiinia nuuskassa on jopa 20 kertaa tupakkaa enemmän. Nuuska aiheuttaa voimakkaan nikotiiniriippuvuuden nopeasti käytön aloittamisen jälkeen.

Nuuskan käyttö näkyy yleensä ensin suusta esimerkiksi pahanhajuisena hengityksenä, hampaiden värjäytyminä ja kulumina sekä paksuuntuneena limakalvona.

– Pitkään käytettynä se aiheuttaa ikenien vetäytymistä, ientulehdusta, parodontiittia eli hampaiden kiinnityskudossairautta ja hampaiden reikiintymistä. Nuuskan käytöllä on myös yhteyksiä suuontelon, nielun ja nenän alueen syöpiin, Heikkinen kertoo nuuskan vaikutuksista suunterveyteen.

Nuuskan yleiset terveyshaitat johtuvat nikotiinista, joten ne ovat keuhkovaikutuksia lukuun ottamatta samat kuin tupakan. Nikotiini esimerkiksi nostaa verenpainetta altistaen sydän- ja verisuonisairauksille. Fyysinen suorituskyky laskee, koska nikotiini vähentää sydämen lyöntikapasiteettia ja heikentää hapen pääsyä kudoksiin. Kestävyys ja lihasvoimat vähenevät ja lihasmassa pienenee. Myös hermoston toiminta ja hormonitasapaino häiriintyvät sekä haavojen paraneminen hidastuu.

– Nuuskan käyttö tummentaa ja reikiinnyttää hampaat ja paljastaa hampaiden juurten pinnat palautumattomasti – ei kovin kaunis näky ja usein juurten pinnat vihlovat. Nuuska myös koukuttaa, jopa enemmän kuin tupakka, eikä se ole ratkaisu tupakoinnin lopettamiseen, korostaa Heikkinen.

Nuuskan suuvaikutuksia

  • Hampaiden värjäytymät: Nuuska värjää hampaat ja paljastuneet hampaan juurialueet pysyvästi ruskeiksi.
  • Hampaiden kuluminen: Nuuskan sisältämät hiekanjyvät kuluttavat hampaita.
  • Hampaiden reikiintyminen: Nuuskan sisältämä sokeri aiheuttaa reikiä varsinkin ienrajoihin.
  • Ikenien vetäytyminen: Ikenet vetäytyvät pysyvästi kohdissa, joissa nuuskaa pidetään toistuvasti. Tästä voi seurata hampaiden paljastuneiden juurten pintojen toistuvaa vihlovaa kipua.
  • Suun limakalvon muutokset: Nuuskan pitokohdassa limakalvo muuttuu vaaleaksi, ryppyiseksi nuuskaleesioksi tai ”norsunnahaksi”, myöhemmin punakirjavaksi ja haavaiseksi. Muutoksiin liittyy suusyöpäriski.
  • Pahanhajuinen hengitys: Suun bakteerit kiinnittyvät helposti nuuskan aiheuttamiin suun limakalvon poimuihin.
3 kommenttia