Terveys

Kohtukuolema suurentaa riskejä myös seuraavassa raskaudessa

Kohtukuolemat ovat tutkijoiden mukaan huomattavasti tavallista yleisempiä naisilla, joiden ensimmäinen raskaus on päättynyt sikiön kuolemaan. Lue lisää.

30.6.2015 Terve.fi

Kohtukuolemat ovat tutkijoiden mukaan huomattavasti tavallista yleisempiä naisilla, joiden ensimmäinen raskaus on päättynyt sikiön kuolemaan.

Tiedot käyvät ilmi laajasta meta-analyysitutkimuksesta, jossa yhdistettiin ja analysoitiin 16 aikaisemman tutkimuksen aineistot. Tutkimuksiin oli osallistunut yhteensä 3,4 miljoonaa naista, joista 25 000:n ensimmäinen raskaus oli päättynyt kohtukuolemaan.

Kohtukuoleman riski osoittautui lähes viisinkertaiseksi naisilla, jotka olivat kokeneet kohtukuoleman ensimmäisessä raskaudessaan. Heidän toisista raskauksistaan 2,5 prosenttia päättyi kohtukuolemaan, kun niin kävi vain puolelle prosentille naisista, joiden ensimmäinen raskaus oli sujunut hyvin.

Riski pieneni hieman, mutta säilyi yhä noin nelinkertaisena senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin naisten ikä, tupakointi ja muita kohtukuoleman riskitekijöitä.

Kohtukuolemasta puhutaan, kun sikiö menehtyy ollessaan yli 22 viikon ikäinen. Näin käy noin viidessä raskaudessa tuhannesta. Aikaisemman kohtukuoleman lisäksi riskitekijöitä ovat mm. äidin korkea ikä, diabetes ja ylipaino, mutta nämä selittävät vain pienen osan tapauksista.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Lähde: BMJ 2015

Lue lisää:

Kattava tietopaketti raskaudesta

Outoja merkkejä raskaudesta

Äidin diabetes lisää kohtukuolemia

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi