Terve.fi

Äidin diabetes lisää kohtukuoleman vaaraa

Äidin diabetes lisää kohtukuoleman vaaraa
Julkaistu 12.12.2013

Tutkimuksen perusteella diabetesta sairastavien äitien lapsista 3 prosenttia menehtyy sikiöaikana ja 0,7 prosenttia ensimmäisen elinvuotensa aikana. Terveiden äitien lapsista niin käy 0,7 prosentille ja 0,4 prosentille. Riskit havaittiin nuoruus- tai aikuistyypin diabetesta sairastavilla.

Diabeetikoiden raskausriskit on tiedetty tätäkin ennen, mutta toisin kuin aiemmissa tutkimuksissa, tässä tutkimuksessa voitiin sulkea pois synnynnäisten epämuodostumien aiheuttamat kuolemat. Näin ollen tulokset kuvastavat paremmin juuri diabetekseen liittyviä riskejä.

Kohtu- ja vauvakuolemat olivat yleisimpiä diabeetikoilla, joiden veren sokeritasot olivat korkeat ja joilla oli diabetekseen liittyvä retinopatia-silmäsairaus. Retinopatia on yleinen diabeetikoiden liitännäissairaus, ja se viittaa pitkälle edenneeseen tai vaikeaoireiseen diabetekseen.

Tulostensa perusteella tutkijat uskovat, että nyt havaitut raskausriskit todennäköisesti pienentyisivät huomattavasti, jos diabetesta sairastavat naiset saisivat sairautensa paremmin hallintaan raskauden ajaksi.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Diabetes-lehdessä, ja siinä hyödynnettiin 1 500 diabetesta sairastavan pohjoisenglantilaisnaisen rekisteritietoja.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2013

Lue myös:

Kommentoi »