Jooga voi auttaa helpottamaan virtsankarkailuoireita naisilla, kertoo Kalifornian yliopiston San Fransiscon kampuksen tutkimus. Laji tehoaa vaivaan erityisen hyvin, sillä se rauhoittaa mieltä ja vahvistaa lantionpohjan lihaksia.
Jooga auttaa keskittymään, rauhoittumaan ja helpottamaan ahdistusta ja stressiä. Tämän vuoksi sitä on käytetty useiden vaivojen, kuten kiputilojen ja ruuansulatusongelmien hoitamiseen. On kuitenkin syytä uskoa, että jooga voisi samoista syistä auttaa virtsankarkailuun, tutkimusta johtaneen yliopiston apulaisprofessori Alison Huang valottaa Medindian jutussa.
Jooga harjoittaa juuri sopivia ominaisuuksia
Ahdistuminen ja stressi voivat aiheuttaa ja pahentaa virtsankarkailua naisilla. Virtsankarkailusta kärsiville naisille suositellaan myös lantionpohjan lihasten harjoittamista.
Alison Huangin tutkijaryhmä totesi, että jooga on siinä tapauksessa täydellinen lajivalinta.
Joogassa tehdään tehokkaita keskivartalon lihaskuntopitoja ja venytyksiä, jotka vahvistavat lantionpohjan lihaksia. Harjoitusten rauhallinen tempo ja tunnelma rauhoittavat mieltä.
Yksi lajin pääperiaatteista on myös oman kehon ja lihasten hallinnan opettelu. Huang huomauttaa, että juuri näistä taidoista on erityistä hyötyä virtsankarkailusta kärsiville naisille.
Virtsankarkailua on helpompi hillitä, jos osaa käyttää lantionpohjan lihaksiaan.
Tutkimukseen osallistui 20 naista
Huangin ryhmä värväsi tutkimukseen 20 yli 40 vuotiasta naista, jotka kärsivät virtsankarkailusta.
Puolet heistä osallistui kuuden viikon mittaiseen joogaterapiaohjelmaan ja puolet ei.
Joogaa harjoittaneet naiset kokivat noin 70-prosenttisen helpotuksen virtsankarkailuvaivoihinsa. Toisesta ryhmästä vain 13 prosenttia koki mitään parannusta kuuden viikon aikana.
Suurin osa havaitusta helpotuksesta liittyi stressin aiheuttamaan virtsankarkailuun.
Kaikki joogaohjelmat eivät auta vaivoihin
Kaikenlainen jooga ei välttämättä auta suoraan virtsankarkailuvaivoihin.
Asiantuntijat suunnittelivat tutkimusta varten oman joogaohjelman, joka suunnattiin erityisesti lantionpohjan lihasten kehittämiseen. Ohjelmassa otettiin huomioon myös vanhempien naisten liikkuvuusrajoitteet, joten se ei ollut liian fyysisesti vaativa.
Tutkijaryhmä uskoo joogan olevan joka tapauksessa hyvä tapa helpottaa oireita.
Se on hyvä tapa oppia hallitsemaan lantionpohjan lihaksia ilman, että tarvitsee käydä kalliita ja aikaa vieviä kuntoutusjaksoja, Huang tiivistää.
Lähteet:
Medindia – Yoga Program Could Help Women With Urinary Incontinence