Terve.fi

Faktat haltuun: Keuhkot

Faktat haltuun: Keuhkot
Keuhkojen tehtävä on tuoda elimistöön soluhengityksessä tarvittavaa happea ja poistaa soluhengityksen tuottamaa hiilidioksidia.
Julkaistu: 12.6.2015

Keuhkojen rakenne

Keuhkokudos

Keuhkot muodostuvat lohkoista, joihin jokaiseen tulee oma keuhkoputkensa.
Ihmisen vasen keuhko jakautuu kraniaaliseen ja kaudaaliseen lohkoon, oikea keuhko jakautuu kraniaaliseen ja kaudaaliseen lohkoon sekä keskilohkoon.

Keuhkopussi

Keuhkoja ympäröi umpinainen kaksilehtinen keuhkopussi, joka vähentää hengitysliikkeiden aikana syntyvää kitkaa.
Keuhkopussin sisempi lehti myötäilee keuhkokudoksen reunaa, kun taas ulompi lehti on kiinnittynyt rintaontelossa keuhkoja ympäröiviin rakenteisiin, kuten kylkivälilihaksiin.
Ulomman ja sisemmän lehden väliin jää keuhkopussinontelo, jossa vallitsevan pienen alipaineen ansiosta keuhkopussin lehdet pysyvät toisiaan vasten.
Rintakehän tilavuuden laajeneminen sisäänhengityksen yhteydessä laajentaa myös itse keuhkojen tilavuutta.

Toiminta

Keuhkojen tehtävä on tuoda elimistöön soluhengityksessä tarvittavaa happea ja poistaa soluhengityksen tuottamaa hiilidioksidia. Tätä tapahtumaa kutsutaan hengittämiseksi.
Keuhkot kuuluvat myös erityselimiin, koska ne poistavat elimistöstä hiilidioksidin lisäksi muitakin kaasumaisia kuona-aineita.
Koska keuhkot suorittavat kaasujen vaihdon veren ja hengitysilman välillä, koko verenkierrossa kiertävä verimäärä kulkee keuhkojen kautta.
Rintakehä ympäröi keuhkoja, alapuolella on pallealihas. Kun pallea jännittyy, lihas vetäytyy alemmas ja keuhkoihin muodostuu alipaine, jolloin keuhkoihin virtaa ilmaa.
Normaalissa uloshengityksessä ei tarvita lihasten työtä, vaan keuhkot palautuvat alkuperäiseen muotoonsa omaa kimmoisuuttaan. Ihminen hengittää vuorokauden aikana tuhansia litroja ilmaa.

Keuhkotaudit

Keuhkosyöpä on yksi yleisimmistä keuhkosairauksista. Merkittävin syy keuhkotauteihin on tupakan polttaminen.
Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus. Sen aiheuttaa virheellinen puolustusreaktion aktivoituminen joka aiheuttaa keuhkojen toiminnan häiriöitä, kuten tulehduksia ja erityisesti keuhkoputkien ahtautumista, mikä vaikeuttaa ulos- ja sisäänhengitystä. Astma voi liittyä allergiaan tai olla sisäsyntyistä.
Muita sairauksia ovat idiopaattinen keuhkofibroosi, ilmarinta, infektioastma, keuhkoahtaumatauti, keuhkolaajentuma, keuhkoparenkyymisairaudet, keuhkopussitulehdus, keuhkoputkentulehdus, keuhkoödeema, pölykeuhko, rasitusastma, SARS ja äkillinen hengitysvaikeusoireyhtymä.
Keuhkoja voidaan tutkia röntgentutkimuksilla ja tähystämällä. Keuhkoputken tähystämistä kutsutaan bronkoskopiaksi.
Kommentoi »