Terve.fi

Kaksi lajia punkkeja ja kaksi tautia

Kaksi lajia punkkeja ja kaksi tautia
Taigapunkki ja puutiainen: Kumpikin voi tartuttaa borrelioosia ja TBE-aivokuumetta. Lue lisää punkeista ja punkkien levittämistä taudeista.
Julkaistu 10.6.2015

Oma nahkanikin on todistanut, että punkkeja on taas paljon, johtuneeko kosteasta keväästä vai mistä. Lehdissä ja sähköisessä mediassa on kohistu itäisestä tulokkaasta, taigapunkista.

Turun yliopiston tutkimuksissa sen on osoitettu levinneen laajoille alueille Suomessa. Länsirannikolla se on jo yleisempi kuin meillä perinteisempi puutiainen. Molemmat voivat tartuttaa ihmisiin ainakin kahta tautia, borrelioosia ja TBE-aivokuumetta.

Aivokuume on harvinaisempi, mutta vakavampi virustauti, jolle ei ole lääkettä. Taigapunkista voi tarttua vielä hankalampi siperialainen TBE-versio. Onneksi käytössä on rokote, joka torjuu kummankin puutiaislajin levittämää aivokuumetta.

Kumpainenkin puutiaislaji voi kantaa myös borreliabakteeria, joka saattaa siirtyä punkin pureman jälkeen ihmiseen. Borrelioosin tautikirjo on todella vaihteleva lievistä iho-oireista hermo-, nivel-, sydän- ja aivo-oireisiin. Senpä takia meillä ja muuallakin on syntynyt kiivaita kiistoja, mikä on borrelioosia ja millä perusteilla tauti diagnosoidaan.

Suomen Lääkärilehdessä on kaksikin kirjoitusta borrelioosin tunnistamisen vaikeuksista ja hoidosta. Kantaa otetaan tarjolla olevien laboratoriotestien luotettavuudesta ja ihmisten itse tekemien nettidiagnoosien arvosta. Tohtori Google antaa tuomionsa potilasta näkemättä, mitä kokenut lääkäri ei tee.

Akuutti borrelioosi on tehokkaasti hoidettavissa ihottumavaiheessa 2-4 viikon antibioottikuurilla. Verestä tutkittavaa vasta-ainetestiä ei siinä tarvita. Niillä on käyttöä, kun epäillään muihin elimiin levinnyttä tautia. Vahvasti toisistaan poikkeavia käsityksiä on kroonisesta borrelioosista, sen hoidosta tai jopa siitä, onko sitä lainkaan olemassa.

Koska luonnossa liikkuessa on vaikea välttyä punkeilta, on erikoisen tärkeää tehdä iltaisin punkkisyyni niin lapsille kuin aikuisillekin. Mitä varhemmin kiinnittynyt punkki todetaan ja pihdeillä poistetaan, sitä pienempi on borreliatartunnan riski.

1 kommentti