Sairaudet

Keuhkoahtaumapotilailla runsaasti sydänperäisiä äkkikuolemia

Keuhkoahtaumatautia sairastavat saattavat olla tavallista alttiimpia sydänperäisille äkkikuolemille. Lue lisää.

4.5.2015 Terve.fi

Keuhkoahtaumatautia sairastavat saattavat olla tavallista alttiimpia sydänperäisille äkkikuolemille, tuore hollantilaistutkimus osoittaa.

Hollantilaisten tulosten perusteella keuhkoahtaumatautia sairastavat kohtaavat sydänperäisen äkkikuoleman 34 prosenttia todennäköisemmin kuin terveet verrokit. Tämä havaittiin 24 vuoden seurannan aikana.

Riski on vielä huomattavasti suurempi potilailla, jotka ovat sairastaneet keuhkoahtaumatautia jo viiden vuoden ajan, sekä potilailla, joiden keuhkoahtaumatautiin kuuluu runsaasti pahenemisjaksoja.

Tutkimukseen osallistui 15 000 yli 45-vuotiasta hollantilaista, joita oli seurattu keskimäärin 24 vuoden ajan. Keuhkoahtaumataudin ja äkkikuolemien yhteys havaittiin senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin muista syistä johtuvat kuolemat.

Sydänperäiseen äkkikuolemaan menehtyy vuosittain Suomessa arviolta 5 000–10 000 henkilöä ja usein se on sydänsairauden ensimmäinen ilmentymä. Tutkijat toivovatkin, että heidän tuloksensa auttavat lääkäreitä paremmin tunnistamaan sydänperäisen äkkikuoleman vaarassa olevat ja toivottavasti myös ehkäisemään niitä esimerkiksi lääkkeillä. Tupakoinnin lopettaminen ja savuttomuus ovat parhaat keinot välttyä sekä sydänperäiseltä äkkikuolemalta että keuhkoahtaumataudilta.

Tutkimus julkaistiin European Heart Journal -lehdessä.

Lähde: European Heart Journal 2015

Lue lisää:

Syötkö oikein? Terveellinen ruokavalio voi ehkäistä keuhkoahtaumatautia

Keuhkoahtaumatauti lisää sydäntautiriskiä

Joka toinen tupakoiva nainen sairastuu keuhkoahtaumatautiin?

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi