Sairaudet

Psykiatri: SSRI-lääkkeet eivät tehoa vakavaan masennukseen

Masentuneilla serotoniinitasot ovat muita matalammat, ja siksi niitä pitää nostaa lääkkeillä. Jos brittiläistä psykiatria David Healya on uskominen, serotoniinitasojen yhteys masennukseen on täyttä humpuukia.

27.4.2015 Terve.fi

Serotoniini. Se on aivojen välittäjäaine, joka on yhteydessä masennukseen. Masentuneilla serotoniinitasot ovat muita matalammat, ja siksi niitä pitää nostaa lääkkeillä.

Jos brittiläistä psykiatria David Healya on uskominen, serotoniinitasojen yhteys masennukseen on täyttä humpuukia. Hän kirjoittaa The BMJ -lehdessä, että masennukseen määrätyt SSRI-lääkkeet ovat pelkkä markkinointihuijaus.

Healy tunnetaan masennuslääkkeisiin kohdistuneesta kritiikistään. Vuonna 2003 hän kirjoitti aiheesta kirjan Let Them Eat Prozac.

Onko kyseessä suuri huijaus?

Masennusta hoidetaan usein selektiivisillä serotoniinin takaisinoton estäjillä eli SSRI-lääkkeillä. Ne ovat käytetyin masennuslääke, kertoo Masennus Info.

Healyn mukaan niiden ei ole koskaan todistettu nostavan tai laskevan serotoniinitasoja. Kenelläkään ei ole todisteita siitä, että hoito auttaisi mitenkään, hän kirjoittaa.

Onko kyseessä siis myytti, ei tieteellinen tosiasia? Määrätäänkö SSRI-lääkkeitä turhaan?

Healyn mukaan SSRI-lääkkeet eivät ole tehottomia, niitä vain määrätään väärään tarkoitukseen.

Ne eivät toimi vakavaan masennukseen, johon liittyy kohonnut itsemurhariski, kirjoittaa Healy. Sen sijaan hermostuneisuuteen ja ahdistukseen niistä voi olla apua.

Serotoniini itsessään ei suinkaan ole yhdentekevä aine. Healy kirjoittaa sen vaikuttavan hieman samoin kuin muidenkin aivojen välittäjäaineiden. Sen tasot vaihtelevat yksilöllisesti ja vaikuttavat persoonaan ja temperamenttiin.

Lähteet:

The BMJ

Masennus Info

Lue lisää:

Masennuslääkkeet lihottavat – tässä vähiten lihottavat lääkkeet

Masennuslääkitys voi muuttaa potilaan luonnetta

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi