Terveys

Juotko olutta? Nivelet eivät näytä pitävän oluesta

Nivelrikko on yleinen sairaus, jonka taustalla on sekä geneettisiä että elämäntapoihin liittyviä syitä.

28.4.2015 Terve.fi

Englantilaistutkimuksen mukaan oluenjuonti näyttäisi suurentavan merkittävästi sekä polven että lonkan nivelrikon kehittymisen riskiä.

Nivelrikko on erittäin yleinen sairaus, jonka taustalla on sekä geneettisiä että elämäntapoihin liittyviä syitä. Tuoreen englantilaistutkimuksen mukaan oluenjuonti näyttäisi suurentavan merkittävästi sekä polven että lonkan nivelrikon kehittymisen riskiä. Viinillä sen sijaan saattaa olla erityisesti polven nivelrikolta suojaava vaikutus.

Laaja tutkimus keskittyi nimenomaan nivelrikkoon. Siihen otettiin runsaat 3000 iältään 45 – 86-vuotiasta henkilöä. Heistä kolmasosalla oli polven nivelrikko, toisella kolmasosalla lonkan nivelrikko ja loput olivat niveliensä suhteen terveitä verrokkeja. Kaikkien, myös verrokkien, polvet ja lonkat röntgenkuvattiin. Tutkittavien ravintotottumuksia, elämäntapoja ja terveydentilaa selvitettiin toistuvilla erittäin perusteellisilla kyselyillä. Erityinen huomio kohdistettiin alkoholi- ja muihin juomiin.

Yli kuusi litraa (20 half pints) olutta viikossa juovien lonkan nivelrikon riski oli yli kaksinkertainen ja polven nivelrikon riski lähes kaksinkertainen olutta juomattomiin verrattuna. Oluen suhteessa nivelrikon riskiin oli havaittavissa selvä annosvaste. Mitä enemmän aikuisiällä olutta nautittiin sitä suurempi oli riski.

Viinin (puna-, valko- ja väkevät viinit) suhteen löydökset olivat päinvastaiset. Yli seitsemän lasillista viikossa viiniä juovien polven nivelrikon kehittymisen riski oli puolta pienempi kuin verrokkien. Myös viinin suhteen oli havaittavissa annosvaste. Väkevien alkoholijuomien nauttimiseen liittyi jonkin verran pienentynyt lonkan nivelrikon riski. Alkoholittomilla juomilla ei ollut merkitsevää vaikutusta nivelrikon riskiin.

Oluen vaikutukset voivat johtua siitä, että se nostaa veren virstahappopitoisuutta. Virtsahapon  tiedetään voimistavan tulehdusreaktioita ja pahentavan esimerkiksi kihtiä. Oluen juonti voi myös johtaa painon nousuun, joka tässäkin tutkimuksessa varmistui alaraajojen nivelrikon merkittäväksi riskitekijäksi. Viinin hyödylliset vaikutukset voivat johtua sen sisältämistä flavonoideista, jotka vaimentavat tulehdusta ja vaikuttavat edullisesti suoliston bakteeristoon. Viini on kuitenkin tarkoin annosteltava ”lääke”, etteivät sen aiheuttamat haitat kumoa mahdollisia hyötyjä.

Lähde: Arthritis Research & Therapy 2015:17;23-37

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt