Sairaudet

Uniapnean hoitaminen voi estää eteisvärinän uusiutumista

Uniapneahoidossa käytettävä ylipainehengityshoito vähentää paitsi uniapneaa myös ehkäisee eteisvärinäoireiden uusiutumista, käy ilmi tuoreesta yhdysvaltalaistutkimuksesta. Lue lisää.

21.4.2015 Terve.fi

Uniapneahoidossa käytettävä ylipainehengityshoito vähentää paitsi uniapneaa myös ehkäisee eteisvärinäoireiden uusiutumista, käy ilmi tuoreesta yhdysvaltalaistutkimuksesta. Uniapnea tiedetään eteisvärinän riskitekijäksi, joten sen hoitaminen voi hyvinkin tepsiä eteisvärinään.

Tutkimuksessa yhdistettiin seitsemän aikaisemman tutkimuksen ja yli tuhannen uniapneaa potevan eteisvärinäpotilaan tiedot. Analyysi osoitti, että uniapnean hoitaminen CPAP-ylipainehengityshoidolla pienensi eteisvärinän uusiutumisen riskiä lähes 60 prosenttia.

Tulokset pitää varmistaa uusissa tutkimuksissa, mutta tutkijat silti uskovat, että huomattavan monet eteisvärinäpotilaat voisivat hyötyä uniapnean hoitamisesta. Uniapneaselvitysten tulisikin kuulua osaksi eteisvärinäpotilaiden rutiinitutkimuksia, tutkijat kirjoittavat.

Eteisvärinä on rytmihäiriöistä yleisin. Se aiheuttaa mm. sydämen tykytystä, hengenahdistusta, väsymystä ja altistaa aivohalvauksille. Eteisvärinää potee joka kymmenes yli 65-vuotias.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Journal of the American College of Cardiology: Clinical Electrophysiology -lehdessä.

Lähde: Journal of the American College of Cardiology: Clinical Electrophysiology 2015

Lue lisää:

Uniapnean oireet, aiheuttaja ja hoito

Hoitamaton uniapnea on liikenneriski

Eteisvärinä – yleisin sydämen rytmihäiriö

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi