Terve.fi

Hoitamaton uniapnea on liikenneriski

Hoitamaton uniapnea on liikenneriski
Päiväaikainen väsymys ja nukahtelutaipumus voivat koitua kohtalokkaiksi auton kuljettajalle ja muulle liikenteelle. Hengitysliitto muistuttaa Uniapneapäivänä 25.3.
Julkaistu: 23.11.2013

univajeen tuomista riskeistä liikenteessä ja pyrkii edistämään uniapnean aikaista tunnistamista.

Väsyneenä ajamiseen liittyy aina riski joutua liikenneonnettomuuteen, ja hoitamatonta uniapneaa sairastavilla se on moninkertainen. Sillä, kuinka vaikea-asteinen uniapnea on kyseessä, ei ole merkitystä riskin suuruuden kannalta.

- Keskimäärin hoitamaton uniapnea kolminkertaistaa liikenneonnettomuuteen joutumisen riskin. Sen sijaan selvää yhteyttä uniapnean vaikeusasteen ja liikenneonnettomuusriskin välillä ei tutkimuksissa ole voitu vahvistaa, sanoo tutkimusprofessori Mikael Sallinen Työterveyslaitoksesta.

Autoilijan kannattaa hakeutua tutkimuksiin, kun havaitsee itsessään tiettyjä hälyttäviä merkkejä.

- Tällaisia merkkejä ovat esimerkiksi nukahtelu epätavallisissa tilanteissa – kuten liikennevaloissa odottaessa, alituinen voimakas päiväaikainen väsymys sekä kumppanin havainnot voimakkaasta epätasaisesta kuorsauksesta tai unenaikaisista hengityskatkoksista, Sallinen ohjeistaa.

Tauot pitkillä ajomatkoilla ovat tärkeitä. Väsyneenä ei pidä lähteä ajamaan pitkiä matkoja ollenkaan. Onnettomuuteen joutumiseen ei tarvita edes nukahtamista – tarkkaavaisuuden herpaantuminen riittää.

- Uniapneassa, aivan kuten univajeessa, yhtenäisen ajon kestäminen pidempään lisää ajovirheiden määrää huomattavasti. Riittämätön uni altistaa onnettomuuksille sekä monille sairauksille, sillä se vaikuttaa epäedullisesti ihmisen fysiologisiin ja hormonaalisiin toimintoihin, aivojen kykyyn vastaanottaa ja käsitellä tietoa sekä mielialaan. Vuorokauden valvominen vastaa noin 0,5 promillen humalatilaa. Suunnilleen sama vaikutus nähdään silloin, kun henkilö nukkuu vain puolet yöunestaan viiden vuorokauden ajan, Sallinen kertoo.

Hoidettuna uniapnean aiheuttama päiväväsymys vähenee ja riski joutua liikenneonnettomuuteen laskee. Uniapneaa voidaan hoitaa ylipainehengitys- eli CPAP-laitteella, joka estää hengitysteiden tukkeutumista unen aikana ja parantaa näin unen laatua. Ylipainoisilla potilailla tärkein hoitomuoto on laihduttaminen. Jo 5-10 kilon laihduttaminen lieventää sairauden oireita.

Valtakunnallista uniapneapäivää vietetään 25. maaliskuuta. Osoitteessa www.heli.fi on listattu ammattilaisluennot sekä Hengitysliiton paikallisyhdistysten järjestämät yleisötilaisuudet aiheesta Uniapnea ja liikenneturvallisuus.

Ota väsymyksen merkit tosissaan

  • Joka viides kuljettaja on joskus nukahtanut rattiin.Miehillä todennäköisyys on 2½-kertainen naisiin verrattuna.
  • Rattiin nukahtamiset tai läheltä piti -tilanteet ovat yleisiä aamuyön tunteina klo 01-05, toinen riskialtis aika on iltapäivällä klo 14-18.
  • Kuljettajan tahdonvoima väsymyksen voittamiseen ei riitä. Aivot aloittavat nukkumisen ilman ihmisen lupaa.
  • Haukottelu on ensimmäinen varoitus väsymyksestä, silmien painuminen väkisin kiinni viimeinen. Viimeistään tässä vaiheessa on syytä pitää kunnon tauko.
  • Vireystasoa ja keskittymiskykyä voi parantaa nauttimalla kofeiinipitoisen juoman ja ottamalla sen jälkeen 15-20 minuutin nokoset.
  • Jaloittelu ulkona, Ikkunan avaaminen, selkänojan kohottaminen tai radion kuunteleminen kovalla ei virkistä mainittavasti. Parempi kuin ajaa yhteen menoon pitkä matka on kuitenkin pysähtyä ja pitää jaloittelutauko.
  • Lieväkin univaje on kuljettajalla kohtalokasta erityisesti silloin, kun se yhdistyy edes pieneen määrään alkoholia. Tällöin univajeen ja alkoholin epäedulliset vaikutukset ajamiseen kasautuvat.
  • Uniapnean aiheuttama päiväväsymys ja riski joutua liikenneonnettomuuteen vähenee tunnistamalla sairaus ja hoitamalla sitä.

Hengitysliiton tiedote 19.03.2010

Kommentoi »