Terve.fi

Kannabiksesta apua lapsille?

Kannabiksesta apua lapsille?
Kannabiksesta voi tulevaisuudessa olla selkeää hyötyä lasten epilepsian hoidossa. Alustavat tutkimustulokset ovat olleet vakuuttavia.
Julkaistu 23.4.2015

American Academy of Neurologyn vuosittaisessa kokouksessa esiteltävään tutkimukseen osallistui 213 lasta ja nuorta ja ryhmän keski-ikä oli 11 vuotta. Tutkitut kärsivät epilepsiasta, johon muut hoitomenetelmät eivät olleet tehonneet. Tutkitut lapset ja vauvat kärsivät muun muassa Dravetin ja Lennox-Gastaut’n oireyhtymistä, jotka voivat kohtausten vuoksi muun muassa hidastaa puheen ja motoristen taitojen kehitystä. Yhteensä potilailla havaittiin 12 erilaista vaikean epilepsian muotoa.

Lapsille annettiin kannabinoidien ryhmään kuuluvaa kannabidiolia liuoksena päivittäin kolmen kuukauden ajan. Niiden 137 potilaan joukossa, jotka pysyivät tutkimuksessa koko määräajan, kohtausten määrä väheni keskimäärin 54 prosenttia. 

Lääkkeen sivuvaikutuksista, kuten tokkuraisuudesta, uneliaisuudesta ja ripulista kärsi joka kymmenes. 12 lasta joutui lopettamaan lääkityksen sivuvaikutusten vuoksi. 

Tutkimuksen vetäjä Orrin Devinskyn mukaan tutkimus on vasta suuntaa-antava ja sen tueksi vaaditaan otannaltaan suurempi kaksois-sokkotutkimus. Tulokset ovat kuitenkin herättäneet mielenkiintoa.

- Tähän mennessä tämän kannabisliuoksen tiimoilta on tehty vasta muutama virallinen tutkimus. Tulokset herättävät kiinnostusta varsinkin perheissä, joissa lapsen pahoihin epilepsiakohtauksiin ei ole löydetty lääkkeitä, Devisky kertoi AAN:n pressitiedotteessa.

Lähde: AAN

Lue lisää:

Kommentoi »