Terve.fi

Vertailetko itseäsi muihin? Some voi masentaa

Vertailetko itseäsi muihin? Some voi masentaa
Tuore tutkimus on löytänyt linkin aktiivisen Facebookin käyttämisen ja masennusoireiden välillä. Mitä enemmän palvelussa vietetään aikaa, sitä yleisempiä masennusoireet ovat, kertoo tutkimus. Lue lisää.
Julkaistu 10.4.2015

Facebookin suosio ei tunnu laantuvan – lähes 900 miljoonaa ihmistä käyttää palvelua päivittäin. Myös muu sosiaalinen media on tullut jäädäkseen.

Yksi suurimpia syitä Facebookin suosioon on helppo yhteydenpito ystäviin ja sukulaisiin. Kaveriverkostolla on kuitenkin myös varjopuolensa.

Tuore tutkimus on löytänyt linkin aktiivisen Facebookin käyttämisen ja masennusoireiden välillä. Mitä enemmän palvelussa vietetään aikaa, sitä yleisempiä masennusoireet ovat, kertoo tutkimus.

Facebook ei itsessään aiheuta masennusta – se vain tarjoaa kanavan, jonka avulla itseään voi helposti verrata muihin. Oma elämä voi tuntua tyhjältä, kun etusivu pursuilee ystävien iloisia kuvia ja päivityksiä.

Jatkuva vertailu masentaa sekä miehiä että naisia.

Positiivisuustulva ahdistaa

Jos Facebook-päivityksiin on uskomista, kaikkien elämässä vaikuttaa pyyhkivän aika hyvin. Yleistä onkin jakaa ystäväverkoston kanssa vain hyvät asiat ja elämän kohokohdat.

Onnellisuutta hehkuttavien päivitysten tulva saa ruohon näyttämään vihreämmältä aidan tuolla puolen. Kaverien jatkuva positiivisuus masentaa erityisesti ihmisiä, joiden elämässä on entuudestaan stressiä ja ahdistusta.

Facebookissa vertailua muihin on vaikeampi hallita. Etusivulle ponnahtaa jatkuvasti jotain uutta. Uusimpien päivitysten lukemiseen voi jäädä koukkuun, vaikka se ei olisikaan aina hyväksi.

Siksi kannattaakin olla kriittinen ja muistaa, ettei totuus aina ole yhtä idyllistä kuin filtterin läpi otetuissa kuvissa tai päivän kohokohtia listaavissa päivityksissä.

Vertailusta on myös hyötyä

Sosiaalinen vertailu ei ole uusi asia. Ennen nettiaikaa vertailu tapahtui suurimmaksi osaksi kasvokkain. Silloin omasta elämästä oli vaikeampi esitellä kiillotettua kuvaa.

Kasvokkain tapahtuva vertailu on myös vuorovaikutteisempaa, sillä molemmilla osapuolilla on enemmän vaikutusvaltaa keskustelunaiheisiin. Facebookissa yhteydenpito voi rajoittua päivitysten lukemiseen ja kirjoittamiseen todellisen keskustelun sijaan.

Pieni määrä sosiaalista vertailua on hyväksi. Se auttaa muodostamaan minäkuvaamme ja löytämään ystäviä, joiden kanssa meillä on paljon yhteistä.

Vertailu kannattaa kuitenkin suorittaa ilman tietoteknisiä välikäsiä. Laita siis välillä Facebook tauolle ja jaa kuulumisia kasvotusten.

Lähteet:

Lue lisää:

Kommentoi »