Terve.fi

Uusi rokote vyöruusua vastaan

Uusi rokote vyöruusua vastaan
Rokote vyöruusua ja vyöruusuun liittyvää postherpeettistä neuralgiaa vastaan saadaan käyttöön Suomessa nyt. Rokote on tarkoitettu 50 vuotta täyttäneille ja se annetaan yhtenä pistoksena. Lue lisää.
Julkaistu: 11.4.2015

Rokote vyöruusua ja vyöruusuun liittyvää postherpeettistä neuralgiaa vastaan saadaan käyttöön Suomessa nyt. Rokote on tarkoitettu 50 vuotta täyttäneille ja se annetaan yhtenä pistoksena.

Vyöruusuun sairastuu elämänsä aikana noin joka neljäs. Kaikilla, jotka ovat sairastaneet vesirokon (n. 95 % väestöstä), on riski sairastua vyöruusuun. Sen aiheuttaa elimistöön jäänyt vesirokkovirus (Varicella zoster), joka uudelleen aktivoituessaan aiheuttaa vyöruusun.

Kivuliaan rakkulaisen ihottuman lisäksi vyöruusuun voi osalla sairastuneista liittyä postherpeettistä neuralgiaa, voimakasta ja pitkäkestoista hermosärkyä. Postherpeettinen neuralgia saattaa jatkua pitkään vyöruusun rakkulavaiheen jälkeen.

Riski sairastua vyöruusuun, sen vaikeusaste, sekä postherpeettisen neuralgian riski lisääntyy iän myötä. Valtaosa vyöruusutapauksista puhkeaa yli 50 vuoden iässä.

Vyöruusurokote vähentää riskiä sairastua vyöruusuun. Mikäli rokotettu kuitenkin saisi vyöruusun, rokote vähentää vyöruusun vaikeusasteen riskiä sekä riskiä saada postherpeettinen neuralgia.

Vyöruusurokotta on toimitettu jo yli 28 miljoonaa annosta. Rokotetta on käytetty Yhdysvalloissa vuodesta 2006 ja Kanadassa vuodesta 2009 lähtien. Iso-Britannia liitti vyöruusurokotteen kansalliseen rokotusohjelmaansa vuonna 2013. Pohjoismaista rokote on ollut saatavilla Ruotsissa vuodesta 2013 ja Tanskassa vuodesta 2014.

Suomessa vyöruusurokotteen voi nyt hankkia reseptillä apteekista tai lääkäriasemalta.

Lähde: Sanofi Pasteur MSD:n lehdistötiedote 9.4.2015

Lue lisää:

1 kommentti