Terve.fi

Vyöruusu kannattaa hoitaa hyvin alkuvaiheessaan

Vyöruusu kannattaa hoitaa hyvin alkuvaiheessaan
Vyöruusu kannattaa hoitaa perusterveydenhuollossa mahdollisimman tehokkaasti heti alkuvaiheessa.
Julkaistu: 28.6.2006

Tutkijat toteavat, että pelkästään Britanniassa vuosittain neljännes miljoonaa ihmistä sairastaa vyöruusun ja potilaiden määrä kasvaa väestön vanhetessa. Ilman erityistoimia moni potilas sairastaa varsinaisten iho-oireiden jälkeen kuukausia tai jopa vuosia hermokipua. Korkea ikä, voimakas iho-oire ja siihen liittyvä kova kipu ennakoivat, että 50-75 prosenttia potilaista kärsii kivusta yli puoli vuotta. Tutkijat korostavat kliinisessä katsausartikkelissaan, että vyöruusun hoidossa yhdistelmähoito kortikosteroideilla ja viruslääkkeillä on tehokkainta hoitoa riskipotilailla. Amitriptyliini, gabapentiini ja opioidit vähentävät postherpeettisen hermokivun riskiä. Toiset potilaat voivat hyötyä myös paikallisista hoidoista, kuten lidokaiinista tai kapsaisiinista.

Tutkijat toteavat, että lääkehoidon lisäksi potilas tarvitsee ohjausta luonnonkuituja suosivan vaatetuksen sekä sosiaalisten ja fyysisten toimintojen ylläpitämisen tärkeydestä. Tutkijat toteavat, että ellei perusterveydenhuolto kykene näillä evästyksillä nopeasti ja tehokkaasti poistamaan hermokipua, potilaat on lähetettävä kivun hoitoon erikoistuneelle lääkärille.

Vyöruusun aiheuttaja on vesirokkovirus, joka on jäänyt vuosiksi elämään selkäytimen lähellä oleviin hermojuuriin. Jokainen vesirokon sairastanut voi saada vyöruusun. Kun virus aktivoituu uudelleen, se aiheuttaa hermojuuren alueelle ensin kutinaa ja kirvelyä ja lopulta rakkulaisen ja kivuliaan ihottuman. Paikallinen särky ja vihlominen sekä ihon kosketusarkuus alkavat usein päiviä ennen ihottuman puhkeamista. Lääkitys on erityisen tärkeää, jos potilaalla on jokin vakava yleissairaus, tai hän on yli 60 vuoden ikä. Vyöruusun ilmaantuminen lähelle silmää vaatii myös kiireellistä hoitoa.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: BMJ 2003

Copyright Duodecim 2013

Lue myös:

1 kommentti