Naisilla, joilla on aiemmin todettu masennus, on suurempi riski sairastua diabetekseen raskauden aikana, kertoo ScienceDaily tuoreesta tutkimuksesta.
Tutkimukseen osallistui 135 raskaana olevaa naista, joista vajaa puolet kärsi raskausdiabeteksesta. Heillä oli 3,79 kertaa todennäköisemmin masennushistoriaa kuin niillä, jotka eivät sairastuneet diabetekseen.
Raskausdiabeteksesta kärsivillä todettiin myös herkemmin raskausajan masennusta: oireita oli joka viidennellä. Vertaisryhmästä 13 prosenttia kärsi masennuksesta.
Raskausdiabetes ja masennus ovat pahimmillaan erittäin huono yhdistelmä. Masennuksen takia odottava äiti voi olla niin uupunut, että diabeteksen omahoito jää liian vähälle huomiolle.
Nämä kaksi vaivaa on liitetty toisiinsa aiemminkin. Tutkimuksen mukaan raskausdiabeteksesta kärsineet sairastuivat muita todennäköisemmin raskaudenjälkeiseen masennukseen.
Tutkimus tehtiin Chicagon Loyola-yliopistossa Yhdysvalloissa.
Raskausdiabetesta ei kannata ottaa kevyesti
Hoitamaton raskausajan diabetes voi johtaa komplikaatioihin ja haitata sikiön kehitystä.
- Lapsen riski sairastua diabetekseen kohoaa.
- Sikiö on usein syntyessään isokokoinen, mikä voi aiheuttaa synnytyskomplikaatioita.
- Raskausmyrkytyksen riski kasvaa.
- Äidin riski sairastua 2. tyypin diabetekseen synnytyksen jälkeen kohoaa.
Yleensä diabetes puhkeaa jo ensimmäisen raskauskuukauden aikana. Se on yleinen vaiva, josta kärsii arviolta joka kymmenes odottava äiti Suomessa. Raskausdiabetes kannattaa hoitaa, vaikka se olisikin lievä.
Masennushistorian lisäksi raskausdiabetekselle altistavat muun muassa odottajan ylipaino ja yli 40 vuoden ikä sekä perinnölliset tekijät.
Lähde: ScienceDaily
Lue lisää: