Terve.fi

Mitä tyypin 2 diabetes on? - selkokielinen

Mitä tyypin 2 diabetes on? - selkokielinen
Aikuisiän diabetes eli tyypin 2 diabetes on sokeriaineenvaihdunnan häiriö, joka ilmenee kohonneena veren sokeripitoisuutena.

Diabetes johtuu joko insuliinihormonin puutteesta tai sen heikentyneestä toiminnasta ja siihen liittyy usein myös rasva- ja valkuaisaineiden aineenvaihdunnan häiriintyminen.

Diabetes ei ole tarttuva sairaus eikä se aiheudu sokerin syömisestä.

Diabetes käsittää monta erilaista sairautta ja sen päämuodot ovat tyypin 1 ja tyypin 2 diabetes. Yli 265 000 suomalaisella on todettu diabetes. Heistä yli 230 000 sairastaa nimenomaan tyypin 2 diabetesta, joka usein mainitaan länsimaiden korkean elintason sairautena.

Tyypin 2 diabetes aiheutuu insuliinin heikentyneestä vaikutuksesta maksassa, rasva- ja lihaskudoksessa (insuliiniresistenssistä) sekä haiman insuliinierityksen häiriöstä.

Tyypin 2 diabetekseen sairastutaan yleensä yli 35-vuotiaana, mutta tauti voi puhjeta jo nuoruusvuosina.

Tyypin 2 diabetes on vahvasti perinnöllinen sairaus. Se esiintyy tyypillisesti suvuittain. Muita riskitekijöitä tyypin 2 diabeteksen puhkeamiselle ovat ylipaino, erityisesti keskivartalolihavuus, siihen liittyvät liikunnan vähäisyys, runsas rasvojen käyttö sekä vähäkuituinen ruokavalio.

Myös stressi eli henkinen paine, tupakointi sekä runsas alkoholin käyttö altistavat taudin puhkeamiselle. Myös ikääntymisen johdosta tapahtuva luonnollinen lihaskudoksen vähentyminen ja rasvakudoksen suhteellisen osuuden lisääntyminen edesauttaa tyypin 2 diabeteksen puhkeamista.

Lähde: OAMK:n OMSU-hanke

Julkaistu: 31.3.2015
Kommentoi »